Här är några av de skolor som kritiserats

Kritiken mot friskolor med konfessionella inslag rör allt från religiöst färgad undervisning till kränkningar och misstankar om grova ekobrott.
Här är några fall som varit aktuella hos Skolinspektionen på senare tid.
Utbildning • Publicerad 14 juli 2019

Muslimska Römosseskolan i Göteborg

Fick nyligen kritik för könsuppdelad undervisning, framför allt i idrott men även i slöjd, bild och svenska. Böner upplevs inte som frivilliga bland yngre elever. De berättar att lärare sagt att "om man inte är med och ber så får man ingen belöning av Allah, man kommer inte till paradiset.”.

Muslimska Primusskolan i Göteborg

Fick nu i juli sitt tillstånd indraget efter att ha varit igång endast en termin, eftersom de lokaler skolan använde inte var godkända för skolverksamhet. Skolan har heller inte kunnat visa att den ordnat nya, lämpliga lokaler. Skolans 144 elever måste börja på annan skola om Skolverkets beslut står fast efter eventuellt överklagande.

Muslimska Al-Azharskolan i Stockholm och Örebro

Fyra tidigare styrelseledamöter dömdes i juni till fängelse för grova ekonomiska brott mot den stiftelse som äger skolan. Grundaren lät föra ut tio miljoner kronor från stiftelsen för att starta en islamisk bank. Skolan har även varit utsatt för kritik tidigare för könsuppdelade lektioner, att flickorna måste använda den bakre dörren på skolbussen medan pojkarna fick kliva på i den främre samt för att hålla bön under lektionstid.

Kristna Hällebergsskolan i Uddevalla kommun

Kritiserades förra hösten för religiöst färgad undervisning. Av beslutet framgår att lärare jämställt den bibliska skapelseberättelsen med evolutionsteorin, har alltför begränsad sex- och samlevnadsundervisning och idrottsundervisning där dans lyfts bort. Vidare var morgonsamling med bön obligatoriskt. I mars i år bedömde Skolinspektionen att bristerna var avhjälpta.

Kristna Ekebyholms grund- och gymnasieskolor i Norrtälje

Skolorna fick i december kritik av Skolinspektionen för obligatoriska morgonsamlingar med bön och bibelläsning, samt undervisning där den kristna skapelseberättelsen jämställts med vetenskapens teorier.

Vetenskapsskolan i Göteborg

Skolan har inte registrerat sig som konfessionell men har fått kritik för undervisning med bön och andra religiösa inslag samt utebliven sex- och samlevnadsundervisning. Skolans vd har tagits i förvar av Säkerhetspolisen eftersom han anses utgöra ett hot mot rikets säkerhet. Enligt en rapport från Försvarshögskolan ska personer knutna till skolan ha uttryckt sympatier för Islamiska staten (IS).

Nya Kastets skola i Gävle

Inte heller denna skola har registrerat sig som konfessionell, men enligt som granskat skolan finns en inofficiell muslimsk profil och täta band till Gävles största moské. Skolan har fått kritik för kränkningar bland eleverna och har även anmälts till Ekobrottsmyndigheten sedan ett stort belopp försvunnit ur bokföringen. Flera av de personer som hålls förvarstagna av Säpo för att de anses utgöra ett hot mot Sverige har direkta kopplingar till skolan.

I april i år fick även den kommunala skolan i Jukkasjärvi i Kiruna kommun kritik av Skolinspektionen för att skolan låtit vissa föräldrar styra undervisningen, utifrån föräldrarnas trosuppfattning. Eleverna hade därför inte fått undervisning i dans, musik, drama eller sex- och samlevnad

Anna Lena Wallström/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.