1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Hbtq-par i Peru vill få gifta sig

Ett par gifter sig i en symbolisk ceremoni i Lima i Peru. Hbtq-personer i Peru vill få samma rätt att gifta sig som heterosexuella.
Foto: Rodrigo Abd/AP/TT

Elva samkönade par har gift sig i en symbolisk ceremoni i Perus huvudstad Lima.

Arrangemanget äger rum varje år på alla hjärtans dag för att uppmärksamma att hbtq-personer bör få samma rättigheter till äktenskap som heterosexuella i det konservativa sydamerikanska landet.

– Det här är en protest mot den peruanska staten, eftersom det verkligen är dags för det här landet att införa ett civilt äktenskap vilket vi, som peruaner, verkligen förtjänar och har rätten att få, säger Juan Carlos Martinez, som deltog i ceremonin tillsammans med sin partner.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Peru, som är mestadels katolskt, är ett av få länder i Latinamerika som inte har någon form av partnerlagstiftning för hbtq-personer.

Andra sydamerikanska länder som Argentina, Uruguay, Brasilien och Colombia har legaliserat homoäktenskap de senaste åren.

Läs mer

Nyheter

I natt: Bil i krock med rådjur i Älmhult

Räddningstjänst och ambulans kallades till platsen.

Fotboll

Denis Velic hyllar sina Österspelare: ”De gör ett fantastiskt jobb”

Östers framgångsvåg fortsätter.

Superettan

Örnblom: Vi täcker upp för varandra

Öster är tätast i Superettan med bara ett insläppt mål på fem omgångar. – Försvarsarbetet är jättebra, säger mittbacken Filip Örnblom efter 2–0 hemma mot Örgryte.

Superettan

Öster tog ny trea efter övertygande spel

2–0 mot Örgryte betyder att Öster fortsatt är obesegrat efter fem spelade omgångar.

Olycka

Flera fordon i olycka på 25:an - tre till sjukhus

Enligt ett larm som inkom vid 17.45 ska tre personbilar vara inblandade i en trafikolycka på riksväg 25 i riktning mot Kalmar, Öster om Växjö.

Superettan

Live: Öster-Örgryte från 19.00

I kväll är det dags för femte omgången av Superettan för Östers del. Motståndare är Örgryte IS och spelplats är Visma Arena. Avspark är kl 19.00 och du kan följa direktrapporter från matchen här.