Annons

Helikopterföretag utreds efter krasch

Det företag som flög helikoptern som störtade med sex personer ombord ska utredas, har åklagare i Norge beslutat.
Norge • Publicerad 2 september 2019
Helikoptervraket vid Kvenvikvannet nära Alta i norra Norge.
Helikoptervraket vid Kvenvikvannet nära Alta i norra Norge.Foto: Tom Skoglund/Altaposten

Polisen i Alta arbetar tillsammans med norska haverikommissionen och civilförsvaret för att undersöka olycksplatsen utanför Alta i Nordnorge där helikoptern kraschade och där sex människor omkom.

– Det är en väldigt krävande plats att arbeta på, säger Øyvind Lorentzen, länsman i Alta.

Annons

Även området omkring olycksplatsen undersöks, bland annat för att utesluta att bitar kan ha fallit av helikoptern före kraschen.

– Vi jobbar brett för att samla information om vad som hänt där uppe, säger Lorentzen.

Företag utreds

Åklagare har begärt en utredning av företaget Helitrans som flög helikoptern och polisen har fått i uppdrag att undersöka företagets luftfartstillstånd, tekniska tillstånd och certifikat bland annat, rapporterar tidningen Altaposten.

Åklagare Lars Fause betonar dock att det inte finns några misstankar riktade mot företaget.

– Vi har ett oklart orsakssamband, och ett faktum att sex personer miste livet, säger Fause till tidningen.

Dåligt väder

Mycket utredningsarbete återstår enligt polisen på platsen och situationen kompliceras ytterligare av att helikoptern fattade eld efter kraschen. Dåligt väder i Nordnorge under måndagen kan komplicera arbetet ytterligare.

– Vi använder oss av helikopter och är beroende av bland annat god sikt så vi får se hur det blir, säger Kåre Halvorsen vid haverikommissionen på en presskonferens på måndag förmiddag.

Dödsoffren i helgens helikopterkrasch bärgades från olycksområdet under söndag kväll, meddelar myndigheter i norra Norge.

Kvarlevorna ska undersökas och identifieras formellt i Tromsø. I praktiken vet man dock vilka de är – en svensk 27-årig pilot och fem personer från Alta i åldrarna 19–22 år.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons