1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Oenigt om hembränt i EU

Hur mycket sprit kan brännas hemma utan att man behöver betala skatt?
Den som törstar efter svar får vänta vidare, sedan EU-länderna fortsatt inte kunnat enas.
Brännandet av fruktspriten palinka har gamla anor i Ungern. Här destilleras det vid ett gammalt jordbrukskooperativ i Ostoros år 1957. Arkivbild.
Foto: Bereth Ferenc/MTI/TT

Frågan handlar om huruvida det går att ge skatteundantag till den som bränner sin egen sprit för husbehov – i de länder där sådant faktiskt är tillåtet. Och i så fall för hur mycket?

Javisst, tycker Rumänien och Ungern, där hushåll på landsbygden gärna gör egen sprit av restprodukter från odlandet av plommon eller aprikoser eller annan frukt. De två länderna vill ge utrymme i EU:s skatteregler för att kunna bränna åtminstone 100 liter per år av rumänsk tuica och ungersk palinka, utan att behöva skatta.

Bulgariskt nej

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Absolut inte, tycker dock främst grannländerna Bulgarien och Tjeckien.

– Vår regering har som mål att bekämpa beroende av alkohol, tobak och narkotika. Jag kan inte acceptera legaliserandet av hemgjord sprit, säger tjeckiska finansministern Alenka Schillerova, som på fredagen återigen stoppade en uppgörelse i frågan.

En kompromiss har annars accepterats av de flesta medlemsländerna, inklusive Sverige. Tanken är att den som vill tillåta skattefri hembränning ska få det, men maximalt av 50 liter per hushåll och år.

Bulgarien kan dock fortsatt endast acceptera en skattereduktion – inte skattefrihet.

Grannarna är inte glada.

– Jag är djupt besviken på våra kollegor. Vi är redo att vara flexibla, säger rumänske statssekreteraren Attila György.

Nya kompromissförsök ska nu göras inför nästa finansministermöte i december.

Kryptovalutor

På fredagens möte kunde ändå ministrarna enas om att plocka bort centralamerikanska Belize från EU:s svarta lista över länder som inte samarbetar mot skattefusk. Dessutom diskuterades arbetet med nya modeller för beskattning av internationella nätjättar och EU:s samlade syn på kryptovalutor.

– Det här är en fråga som vi behöver gräva betydligt djupare i. Därför är det bra att vi diskuterar på EU-nivå, säger finansminister Magdalena Andersson (S), som följde fredagens möte på distans hemifrån.

– Det är klart att det kan finnas fördelar om det blir lättare med internationella betalningar, men det finns också stora risker när det gäller den finansiella stabiliteten och risk för penningtvätt till exempel. Vi behöver analysera konsekvenserna av detta mer noggrant, säger Andersson.

Läs mer

Superettan

Live: Öster-Örgryte från 19.00

I kväll är det dags för femte omgången av Superettan för Östers del. Motståndare är Örgryte IS och spelplats är Visma Arena. Avspark är kl 19.00 och du kan följa direktrapporter från matchen här.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Lastbilsolycka på E4:an i Ljungby. Inbrott i mataffär i Mönsterås.

Nyheter

I natt: 50-åring i Ljungby anhållen för narkotikabrott

Greps efter att polisen stoppat mannens fordon.

Bredvik

Bostäder: Fler lägenheter på gång i Bredvik

Ett projekt med 26 lägenheter i form av radhus och parhus i nya stadsdelen Bredvik är på gång.

Ledare

Politiskt ofog på SVT

Johansson ville inte debattera något. Han var tvärtom där på villkor att få slippa.

Ledare

Tig ej mer om Flam

Facebook behöver inte lämna någon förklaring till Flam utan kan kasta fram några standardiserade fraser om lämplighet.