Annons

Historiska emigranter söker tv-lyckan

Missväxt, fattigdom och frihetslängtan. I "Bye bye Sverige" berättar teamet bakom "Historieätarna" om hur det gick till när svenskarna lämnade misären för att söka lyckan i väst.
tv • Publicerad 3 december 2017
Lotta Lundgren, Erik Haag, Kakan Hermansson och Olof Wretling undersöker hur svenskarna hade det under den stora emigrantvåg som började på 1800-talet. Pressbild.Foto: SVT
Precis som i "Historieätarna" syns Erik Haag och Lotta Lundgren även denna gång i tidstypiska kläder. Pressbild.Foto: SVT
Karin "Kakan" Hermansson, Karin af Klintberg, Erik Haag, Lotta Lundgren och Olof Wretling lär fortsätta jobba tillsammans även framöver. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Duggregn, tre plusgrader och ihärdiga, kalla vindar. Det svenska vintervädret fungerar inte direkt som någon humörhöjare. Men kanske borde vi ändå vara tacksamma att året är 2017 och inte, säg, 1867.

– Det kan man alltid trösta sig med när det är grått ute, att fullt så grått och brunt som det kunde bli på 1800-talet, det ser vi inte längre i dag, säger Lotta Lundgren.

En miljon emigrerade

Annons

Den 7 december får den nya SVT-serien "Bye bye Sverige" premiär, där gänget bakom "Historieätarna" undersöker de svenska levnadsförhållandena mellan 1850 och 1910. En tid där nästan en miljon svenskar utvandrade till USA.

– Under den här perioden kan man säga att industrialiseringen öppnar möjligheter för att lämna Sverige, vilket sammanfaller med en stark lust att komma bort från ett land som är för dåligt att bo i, säger Lundgren.

Serien har spelats in i både Sverige och USA. I en scen hjälper de till vid ett bygge i New York, helt klädda i sina utstyrslar från 1800-talet.

– Många trodde att vi tillhörde amish-kulturen och de verkar vara uppskattade i USA, så vi blev väldigt vänligt bemötta när vi var där. I USA är man väldigt förtjust i den lilla historia man har. Därför tycker de om allt som är gammalt och lite repigt.

Ständigt nya idéer

Efter två säsonger av "Historieätarna" samt en julkalender med samma ensemble kan man fråga sig om det inte finns en risk för att människor börjar bli mätta på det populärvetenskapliga konceptet. Det är dock inget som oroar Lotta Lundgren.

– Förutom dramaproduktioner är det ingen annan som gör den här typen av tv-program som är så grundligt gjorda. Ingen kan undgå att märka hur mycket ansträngningar som ligger bakom, säger hon.

Enligt Lundgren kan tv-tittarna dessutom räkna med att få se gänget bakom "Bye bye Sverige" igen även efter att det nya programmet är slut.

– Vi får hela tiden nya idéer. Men nu fokuserar vi på det här.

Klas Widestrand/TT /TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons