Högskoleprovet inställt på grund av smittrisk

Högskoleprovet ställs in i vår på grund av coronavirusets härjningar och smittrisken. Provet skulle ha genomförts den 4 april och 70 000 personer har anmält sig.
Corona • Publicerad 13 mars 2020
Högskoleprovet ställs in i vår. Arkivbild.
Högskoleprovet ställs in i vår. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

– Risken för smittspridning leder till att högskoleprovet ställs in. Det har aldrig hänt, och vi är medvetna om att många som gör det kommer in på sin drömutbildning. Vi tittar på alla möjliga åtgärder för att hantera det inför höstens antagningar, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning.

Det är inte heller möjligt att genomföra provet på distans, enligt ministern.

– Det handlar helt enkelt om att minska smittspridningen. Det är Universitets- och högskoleämbetet (UHÄ) som i dag fattat det beslutet. Bedömningen från myndigheten är att med rådande smittskyddsläge är det inte möjligt att genomföra det. Nu måste vi hålla fokus på att minska smittspridningen.

– Regeringen är mycket väl medveten om att det kommer att påverka många blivande studenter och vi måste analysera och återkomma med hur vi ska hantera det inför höstens antagningar, säger Ernkrans.

Lars Brandelius/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.