Annons

Filippinerna: Dengueutbrottet är en epidemi

Filippinerna • Publicerad 7 augusti 2019
En sal för denguepatienter på San Lazaro-sjukhuset i Manila, Filippinerna.
En sal för denguepatienter på San Lazaro-sjukhuset i Manila, Filippinerna.Foto: Aaron Favila/AP/TT

Filippinerna klassar utbrottet av denguefeber som en nationell epidemi efter att mer än 620 människor dött i den myggburna sjukdomen i år, rapporterar .

Enligt det filippinska hälsodepartementet har 146 000 fall registrerats mellan januari och den 20 juli. Det är en ökning med 98 procent jämfört med samma period förra året.

Annons

Denguefeber är en virussjukdom som sprids via Aedes-myggor. Symtomen påminner om svår influensa, det vill säga hög feber med frossa och svettningar, kraftig muskelvärk, uppkastningar och uttorkning.

Globalt har frekvensen av denguefeber växt dramatiskt de senaste årtiondena och ungefär hälften av jordens befolkning ligger i riskzonen för att drabbas, enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Det finns inget specifikt läkemedel mot sjukdomen, men om den upptäcks tidigt och patienten får tillgång till sjukvård snabbt så minskar dödligheten till under en procent, enligt WHO.

Rättad: I en tidigare version av texten tillskrevs epidemin felaktigt ett annat land.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons