Annons

HRW kräver att Nigeria släpper fängslade barn

Nigeria • Publicerad 10 september 2019
Flyktinglägret Minawao i Kamerun, dit många nigerianer flytt undan Boko Harams terror. Arkivbild.
Flyktinglägret Minawao i Kamerun, dit många nigerianer flytt undan Boko Harams terror. Arkivbild.Foto: Romain Desclous/UNHCR

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) uppmanar Nigeria att släppa tusentals barn som hålls bakom lås och bom på grund av misstänkta kopplingar till den jihadistiska terrorgruppen Boko Haram.

"Många barn hålls utan rättslig prövning i månader eller år i eftersatta och överfulla militära kaserner utan kontakt med omvärlden", står det i en rapport från HRW.

Annons

Enligt FN har 3 600 barn hållits inlåsta mellan januari 2013 och mars 2019.

– Många av dessa barn har redan överlevt attacker av Boko Haram. Myndigheternas grymma behandling utökar deras lidande, säger Jo Becker, chef för barns rättigheter på HRW.

Hon tillägger att barnen behöver stöd, trygghet och skolgång och inte fängslanden.

Över 27 000 människor har dödats i den tio år långa kampen mellan Boko Haram och regeringsstyrkorna i nordöstra Nigeria och omkring två miljoner har tvingats fly sina hem.

Rättad: I en tidigare version av texten fick Jo Becker fel kön samt stavning av förnamnet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons