Annons

HRW: Legalisera sexarbete i Sydafrika

Sydafrikanska kvinnors hälsa och säkerhet är i farozonen om inte sexarbete avkriminaliseras, varnar människorättsgruppen Human Rights Watch (HRW) i en ny rapport.
Sydafrika • Publicerad 7 augusti 2019
Människorättsaktivister framför krav på att hiv-smittade ska få behandling vid en demonstration i Durban i Sydafrika 2016. Arkivbild.
Människorättsaktivister framför krav på att hiv-smittade ska få behandling vid en demonstration i Durban i Sydafrika 2016. Arkivbild.Foto: 

"Sexarbetare i Sydafrika riskerar att gripas, fängslas, trakasseras och utsättas för övergrepp från polis, vilket också förhindrar dem från att anmäla våldtäkter eller brutala angrepp", säger Lise Gerntholtz, biträdande programchef för HRW, i ett pressmeddelande.

Mutor och trakasserier

Den 70-sidiga rapporten, som tagit fram tillsammans med organisationen Sex Workers Education and Advocacy Taskforce (Sweat), bygger bland annat på intervjuer med 46 kvinnliga sexarbetare. De vittnar om att de inte sällan tvingas betala mutor till polis och att de ofta arbetar på farliga platser, som mörka parker och bakgator, eftersom de vill undgå polistrakasserier. Ett stort antal av kvinnorna har våldtagits av kunder och nästan alla har varit med om rån och sexuellt våld.

Annons

Alla utom tre var ensamstående mödrar, flera av dem försörjde mer än tre personer.

Nya lagar?

Ytterligare en aspekt av problematiken är att Sydafrika är hem till 19 procent av världens hiv-smittade. Att prostitution är kriminellt gör det svårare att behandla och stoppa smittospridning bland sexarbetare, enligt hälsoarbetare.

Prostitution är omdebatterat värden över. I delar av Europa, bland annat i Sverige, är köp av sex olagligt men inte försäljning. Enligt HRW, som även intervjuat statstjänstemän och experter på hälsa och juridik, råder stora skillnader i synen på sexarbete inom den sydafrikanska statsapparaten. Organisationen uppmanar nu parlamentet att godkänna lagar som avkriminaliserar sexarbete som vuxna personer frivilligt ägnar sig åt.

Vidare bör sydafrikanska myndigheter utreda de övergrepp mot sexarbetare som bland annat poliser anklagas för, anser HRW och Sweat.

Tina Magnergård Bjers/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons