Annons

Hundratals klagomål mot norsk judesketch

Tv • Publicerad 9 september 2019
Det norska public service-bolaget NRK har hamnat i blåsväder efter en animerad sketch som har kallats antisemitisk. Arkivbild.
Det norska public service-bolaget NRK har hamnat i blåsväder efter en animerad sketch som har kallats antisemitisk. Arkivbild.Foto: Erik Johansen/NTB scanpix/TT

Kringkastingsrådet – den norska granskningsnämnden – har tagit emot 433 klagomål mot en animerad sketch som sändes i NRK:s humorinslag "Satiriks" i juli, skriver NTB och hänvisar vidare till Aftenposten.

I klippet syns en man spela Alfapet mot en ortodox jude. Mannen drar sig för att lägga ordet "jødesvin" ("judesvin"), som han har möjlighet att göra med sina bokstäver.

Annons

Sketchen, skapad av produktionsbolaget Norske Grønnsaker, är föremål för intensiv debatt i hemlandet och har bland annat kallats för antisemitisk. Tv-kanalens underhållningsredaktör försvarade först animationen, men efter ett krismöte backade ändå public service-bolaget, bad om ursäkt för ordvalet och tog bort klippet från sina plattformar.

NRK kommer under hösten att ha en genomgång av sina humorinslag, vilket Kringkastingsrådet meddelar att de följer med intresse.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons