Hundratals vill söka försvunna med drönare

Oframkomlig terräng och stora områden att söka av i jakten på försvunna människor eller djur. Låter det hopplöst?
Nu står nära 900 frivilliga drönarpiloter redo att söka runt om i landet.
Olyckor • Publicerad 4 oktober 2019
Stig Johansson ingår i det nätverk av drönarpiloter som är redo att ge sig ut och söka efter försvunna personer.
Stig Johansson ingår i det nätverk av drönarpiloter som är redo att ge sig ut och söka efter försvunna personer.Foto: Johan Nilsson/TT

Likt en gigantisk surrande insekt tar sig drönaren fram över dammarna i Värpinge utanför Lund. Den ger en bra översikt över området – och sikten är god från ovan.

– Man kan se om det finns något på botten, säger drönarpilot Stig Johansson och pekar ut stenar under vattenytan som syns på drönarkontrollens skärm.

Finns i princip överallt

I somras fick Stig Johansson sin första förfrågan om att delta i ett organiserat eftersöksuppdrag med sin drönare. En organisation bad om hjälp att leta efter en man som försvunnit i Malmö, och sökarbetet pågick både på marken och från luften.

– Det vi gjorde var att söka från Västra hamnen ner mot bron. Vi hittade tyvärr ingenting, men när man flyger drönare utmed vattnet och det är klart så ser man botten ganska bra.

Han är en av många drönarpiloter som vill hjälpa till. De har organiserat sig – förra hösten bildades Svenska räddningsdrönare (SRD) på Facebook. I skrivande stund har drygt 880 frivilliga anslutit sig, redo att rycka ut så snart någon ber om hjälp.

– Det är allt från personer som flugit professionellt i jobbet till de som köpte drönare för en månad sen, berättar SRD:s ordförande Hans Hedin, som säger att alla som vill ha och behöver hjälp får det – från såväl räddningstjänst som polis som eftersöksorganisationer.

– Sen har vi väldigt många privatpersoner som hör av sig, och vi hjälper till att hitta hundar, hästar och får.

SRD:s frivilliga drönarpiloter finns nu i hela landet, och man försöker samverka med eftersöksorganisationer.

– Kommer det en förfrågan så skickas den ut till de drönarpiloter som är i närheten. Vi finns i princip överallt, förutom i nordvästra Norrland.

"Skillnad mellan liv och död"

Varje år försvinner tusentals människor i Sverige. De allra flesta återfinns – men några förblir borta. I många fall ordnar frivilliga med egna eftersök, med hopp om att hitta människan eller få svar på vad som hänt. Ett svårt och ofta omfattande arbete som måste organiseras.

Missing People har numera egna drönare, men enligt ordförande Magnus Idebro tar man även emot hjälp av Svenska Räddningsdrönare.

– Ju fler som kan ställa upp ideellt desto bättre, säger han och fortsätter:

– En drönare kan vara skillnad mellan liv och död.

Även eftersökningsorganisationen FIKK har flera gånger samverkat med Svenska Räddningsdrönare.

– Vi har haft flera sökinsatser tillsammans i Sverige, bland annat i Norrland, där de (Svenska Räddningsdrönare) flugit över myrar där framkomlighet är svår, säger Daniel Brodin, verksamhetschef på FIKK, och fortsätter:

– Vid en insats utanför Kungälv sökte vi efter en kvinna som försvunnit med bil. Då avsöktes vattenbryn kring båtramper vid hamnar, kvinnan anträffades tyvärr avliden i bilen under vattenytan.

Att använda drönare är till stor hjälp, tycker Daniel Brodin.

– Vi kan ganska snabbt avsöka större områden fortare, och på längre håll hitta ett klädesplagg eller personfynd.

Anna Karolina Eriksson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.