Hyllningarna till Ståhl: "Grattis världens bästa"

Statsminister Stefan Löfven, friidrottslegendarer och tidningarnas krönikörer – alla hyllar de Daniel Ståhl efter VM-guldet i diskus.
"Så spännande! Så värd! Så underbart!", skriver Carolina Klüft.
Friidrott • Publicerad 1 oktober 2019
Daniel Ståhl firar sitt VM-guld i diskus.
Daniel Ståhl firar sitt VM-guld i diskus.Foto: Jessica Gow/TT

Han höll för favorittrycket och tog det efterlängtade VM-guldet i Doha. Trots ett segerkast långt från sitt personbästa fick Daniel Ståhl visa upp sin guldglädje med en vild segerrusch.

Och Sverige jublade ikapp med den nye idrottshjälten.

"Fantastisk insats av Daniel Ståhl under friidrotts-VM. Stort grattis till guldet!", , och får medhåll av sin minister med ansvar för idrott:

"Stort grattis Daniel Ståhl till ett SÅ välförtjänt VM-guld! Vilken idrottsman, wow!", skriver Amanda Lind (MP) .

"Föddes för att kasta diskus"

Även tidigare svenska friidrottsmästare stämmer in i hyllningskören.

"Så spännande! Så värd! Så underbart! Grattis världens bästa"; skriver den trefaldiga VM-guldmedaljören Carolina Klüft .

"Guld-Ståhl!!!!", skriver den olympiske mästaren och konstaterar att det gått 16 år mellan varje VM-guld på herrsidan och att Armand Duplantis hoppar i stavfinalen under onsdagskvällen: "Hoppas innerligt att det inte tar 16 år tills nästa nu bara...".

Tidningarnas krönikörer ville inte vara sämre, och hyllade unisont den nye världsmästaren.

"Det går att sammanfatta världens bästa diskuskastares final i sex ord. Han föddes för att kasta diskus", .

"Det finns få jag unnar ett VM-guld så mycket som Daniel Ståhl", skriver Mats Wennerholm , och lyfter fram dem som stått bakom Ståhl i många år:

"Det här VM-guldet känns lika mycket (tränaren) Vésteinns (Hafsteinsson) som Daniel Ståhls. Han är vad Hermann Nogler var för Stenmark eller Lennart Bergelin för Björn Borg. Så känns det just nu. Jag är glad att Daniels familj fick uppleva det här på plats. Pappa Janne, mamma Taina och syrran Anneli. De har väntat länge på att få fira."

Bragdguldet nästa?

I Svenska Dagbladet av hur Ståhl lyckades hantera den mentala pressen, i ett läge där kastaren tidigare sviktat, och blickar fram mot en eventuell ny medalj december:

"Naturligtvis kommer Daniel Ståhl att vara en av favoriterna till Svenska Dagbladets Bragdguld i år. Ett VM-guld i den olympiska huvudidrotten friidrott smäller mycket högt. Ståhl blir, om inget oförutsett inträffar, ett av de största svenska guldhoppen även i OS nästa år."

Även Johan Esk ser fram emot fler medaljer:

"Ståhl fyllde 27 år i augusti. Han är gammal nog att ha skapat sig ordentligt med rutin. VM-guldet var ett steg upp från silvret 2017. Han är tillräckligt ung för att kunna vinna guld i två olympiska spel."

Martin Yngve/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.