Annons

I dag får Asap Rocky sin dom

I dag klockan 14 tillkännages domen mot hiphopstjärnan Asap Rocky.
Artisten står åtalad för misshandel efter ett bråk i centrala Stockholm den 30 juni.
Nöje • Publicerad 14 augusti 2019
I dag kommer domen mot hiphopstjärnan Asap Rocky. Arkivbild.
I dag kommer domen mot hiphopstjärnan Asap Rocky. Arkivbild.Foto: Charles Sykes

För snart två veckor sedan släpptes Asap Rocky på fri fot och lämnade Sverige, men det är i dag som artistens öde avgörs på riktigt. Klockan 14 meddelar Stockholms tingsrätt sin dom.

Förutom Asap Rocky är ytterligare två män åtalade för misshandel efter samma händelse. Åklagare Daniel Suneson har yrkat på att alla tre ska dömas till sex månaders fängelse. Männens försvarare hävdar däremot att deras klienter agerade i nödvärn och att de inte har gjort sig skyldiga till misshandel.

Annons

Asap Rocky släpptes den 2 augusti efter den sista förhandlingsdagen i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Han hade då suttit i drygt en månad i Kronobergshäktet i Stockholm, och flög samma kväll hem till USA. I söndags gjorde han sitt första scenframträdande efter frisläppandet, när han spelade på Real Street Festival i Kalifornien. Han kommenterade då tiden i häktet.

"Otäck upplevelse"

– Jag vill bara säga att det jag var med om var galet. Ni kan inte ens förstå hur glad jag är över att vara här. Det var en otäck upplevelse, sade han enligt radiostationen KRRL.

Artisten uppmanade också sina fans att be för honom.

– Förhoppningsvis, med Guds dom, är jag inte skyldig, sade han enligt KRRL.

Flera rättsexperter som TT har talat med anser att det faktum att artisten försattes på fri fot indikerar att han inte kommer att bli frihetsberövad på nytt, även om rätten anser att han har gjort sig skyldig till misshandel.

– Efter att tingsrätten upphävde häktningsbeslutet så får man väl tolka det som om det finns två rimliga alternativ vid en fällande dom: att det blir villkorlig dom plus böter, eller ett kortare fängelsestraff som då anses vara avtjänat i och med tiden i häktet, sade Dennis Martinsson, doktor i straffrätt vid Stockholms universitet.

Asap Rocky kan dömas hårdast

Om det blir en fällande dom kan det däremot bli så att artisten får det hårdaste straffet av de tre tilltalade. Åklagaren har sagt att om någon ska dömas hårdare så är det Asap Rocky, eftersom det finns en film som visar hur artisten kastar målsäganden till marken.

Asap Rocky ska enligt sin turnéplan återvända till Norden redan denna vecka – på fredag ska han spela på Blockfest i finländska Tammerfors.

Marc Skogelin/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons