Annons

Advokat: Asap kan slippa svenskt fängelse

Asap Rocky släpps ur häktet. Det kan vara en indikation på att han slipper sitta i svenskt fängelse, enligt en advokat.
Asap Rocky • Publicerad 2 augusti 2019
Första bilden på Asap Rocky efter att han släpps på fri fot.
Första bilden på Asap Rocky efter att han släpps på fri fot.Foto: Fredrik Persson/TT

Ulrika Borg vill inte dra några slutsatser om vad påföljden kan bli för Asap Rocky och de övriga två tilltalade. Men ett längre fängelsestraff blir troligen inte aktuellt.

– Det som står att välja på nu är ett frikännande, men det kan också vara så att de kommer att dömas men inte till något längre fängelsestraff, säger hon.

Bakslag för åklagaren

Annons

Advokat Viktor Banke för ett liknande resonemang.

– Det kan innebära att de frikänns helt och hållet. Det kan innebära att de döms men inte till ett särskilt långt fängelsestraff. Det kan innebära att de döms men att man inte anser att det längre är proportionerligt att hålla dem i häktet, säger Viktor Banke.

Det enda man säkert kan säga är att utfallet inte är någon framgång för åklagaren, anser han.

– Därutöver är det otroligt vanskligt att spekulera. Jag har själv varit med om att man går ut från en huvudförhandling när man har yrkat på fri fot och klienten har försatts på fri fot och man har all världens medvind och sedan kommer en dom på ett fängelsestraff, säger han.

Inte sannolikt

Inte heller Ulrika Borg utesluter att det kan bli ett fängelsestraff, men menar att sannolikheten för det är mycket liten.

– Min erfarenhet när det handlar om klienter som är från ett annat land är att det är väldigt sällsynt att de släpps, för att sedan komma tillbaka när domen vunnit laga kraft för att avtjäna sitt straff. Utan då tycker man att det är mer praktiskt att de sitter kvar i häktet, säger hon.

Under rättegången uppgav Asap Rocky själv att han kan tänka sig att göra samhällstjänst i Sverige om han döms. Men det är inte troligt att rätten går på den linjen, enligt Ulrika Borg.

– Det som kallas frivårdspåföljder – samhällstjänst, skyddstillsyn, behandling – det är generellt sett väldigt svårt att få igenom när man inte har en hemvist i Sverige.

Oskar Carlsson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons