Annons

Roy Andersson vann regipriset i Venedig

Roy Andersson fick priset för bästa regi, Silverlejonet, med sin film "Om det oändliga" vid filmfestivalen i Venedig.
Guldlejonet för bästa film gick till "Joker" av regissören Todd Phillips.
Film • Publicerad 7 september 2019
Skådespelaren Anders Hellström, regissören Roy Andersson och skådespelaren Tatiana Delaunay poserar på filmfestivalen tidigare i veckan.
Skådespelaren Anders Hellström, regissören Roy Andersson och skådespelaren Tatiana Delaunay poserar på filmfestivalen tidigare i veckan.Foto: Joel C Ryan

2014 blev Roy Andersson förste svensk att kamma hem det prestigefyllda priset Guldlejonet, för filmen "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron".

Nu hade han chans att vinna igen med "Om det oändliga" men det blev alltså regipriset denna gång.

Annons

– Jag hörde det precis. Det här är en internationell festival med 21 filmer som tävlar – det är klart att man får vara nöjd med att vara en av dem som får pris, säger Andersson till TT.

– Det är jätteroligt, och roligt för alla mina medarbetare som slitit i 3,5 år. Det är ungefär ett år längre än för en normal långfilm.

Roy Andersson säger att anledningen till att filmen tagit så lång tid att göra är att han är väldigt noggrann.

– Vi hade ett skämtsamt uttryck i produktionen: "ska vi vara så här noggranna blir vi aldrig klara". Men det är så filmen får sina priser, på grund av sin precision.

Lejonet får stå på öppna spisen

Andersson har varit i Venedig, men åkte hem i fredags.

– Man kan inte gå och vänta på att få ett pris, när jag vann Guldlejonet fick jag åka tillbaka för att hämta den.

Nu var det en av filmens producenter, Johan Carlsson, som tog emot priset i Venedig. Silverlejonet kommer troligtvis att få en plats bredvid Guldlejonet ovanför den öppna spisen hemma hos Roy Andersson.

– Där får den nog plats, jag har en hel del priser som får trängas, men man får vara ödmjuk inför det här. Det är jätteroligt, jag är väldigt glad och tacksam.

– Nu ska jag fira med min fästmö, vi ska äta räkor och dricka vitt vin.

Guldlejonet till "Joker"

Gunnar Rehlin är mångårig filmkritiker och har under veckan varit i Venedig. Han säger att Anderssons "Om det oändliga" har varit väldigt uppskattad av publiken.

Annons

– Att Roy Andersson vinner Silverlejonet är jättestort. Alla festivalpriser har en väldig tyngd.

Enligt Rehlin är "Oscar" ett kommersiellt viktigt pris, medan priserna i Cannes och Venedig är tyngre ur en konstnärlig synvinkel. Därför är det något överraskande att en genrefilm som "Joker" vann Guldlejonet säger han till TT.

– Det är väldigt sällsynt och det här är ju en film om superhjältar som vinner priset, men det är en väldigt bra film. Joaquin Phoenix som spelar huvudrollen är helt fantastisk.

Rehlin beskriver filmen som en väldigt mörk och våldsam historia om en människa som går över styr, som drivs till att bli allt mer sinnesjuk

– Det är väldigt intressant att regissören bakom filmen sedan tidigare mest är känd för att han har regisserat "Baksmällan"-filmerna.

Lisa Andersson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons