Ikea stänger alla sina varuhus i Italien

Möbeljätten Ikea tvingas nu stänga samtliga sina varuhus och shoppingcenters som ingår i koncernen i Italien.
Ekonomi • Publicerad 12 mars 2020
Ikea stänger varuhus i Italien på grund av coronautbrottet.
Ikea stänger varuhus i Italien på grund av coronautbrottet.Foto: Jessica Gow/TT

Italien är hårt drabbat av coronavirusutbrottet och hela landet har satts i karantän. Under onsdagen meddelade Italiens premiärminister Giuseppe Conte också att alla butiker i landet, förutom matbutiker och apotek kommer att behöva hålla stängt. Det drabbar de svenska företag som har sådan verksamhet i landet.

– Med start i dag stänger vi 21 varuhus och fem shoppingscenters i Italien, preliminärt till och med den 25 mars. Därefter gör vi en ny utvärdering i samråd med lokala och nationella myndigheter, säger Jakob Holmström, pressansvarig på Ikea-koncernen Sverige, till TT.

Vilka ekonomiska konsekvenser det får vill Ikea i dagsläget inte kommunicera.

– Det är inte det vi fokuserar på nu. Vi fokuserar på att göra det vi kan för att minska risken för smittspridningen i Italien och för därför en nära dialog med myndigheterna. Behöver vi i slutändan stänga gör vi naturligtvis det, säger Jakob Holmström.

Tidigare tvingades Ikea stänga 30 varuhus och delar av produktionen i Kina under ungefär en månad på grund av coronasmittan.

– Merparten är nu öppna, enligt rekommendation och i dialog med lokala myndigheter, säger Jakob Holmström.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.