Indiens månresa skjuts upp

Indien skulle bli det fjärde landet i världen att landa en farkost på månen.
Men med bara timmen kvar till uppskjutningen fick projektet ställas in efter tekniska problem.
Indien • Publicerad 15 juli 2019
Här skulle farkosten ha skjutits upp.
Här skulle farkosten ha skjutits upp.Foto: Isro/AP/TT

"Ett tekniskt hinder observerades i uppskjutningsfarkosten vid T minus 56 minuter", skriver den indiska rymdstyrelsen Isro på Twitter.

Rymdfarkosten Chandrayaan-2:s planerade uppskjutning till månen skjuts därmed på framtiden.

"Som en säkerhetsåtgärd och ytterligare försiktighet har uppskjutningen av Chandrayaan-2 blåsts av för i dag. Ett uppdaterat skjutningsdatum kommer att presenteras senare", skriver Isro.

Enligt medier på plats kommer uppskjutningen inte att ske under måndagen, men några fler detaljer har myndigheterna inte kommunicerat.

Arbetet med Chandrayaan-2 har tagit nära tio år, men prislappen är osedvanligt låg. Farkosten, månlandaren och sonden är nästan helt konstruerade och tillverkade i Indien, och har kostat motsvarande runt en och en halv miljard svenska kronor – i sammanhanget en låg summa.

Kritiker har varnat för att kvalitet och pris går hand i hand och Indiens lågbudgetfarkost har en livslängd på ungefär ett år, vilket är betydligt kortare än andra, dyrare varianter. Det har fått bland andra Nasa-forskaren Scott Hubbard att reagera.

– Du får vad du betalar för, konstaterar Scott Hubbard.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.