1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Nytt nattligt utegångsförbud i Chile

Chile utlyser utegångsförbud i huvudstaden Santiago för andra natten i rad efter fortsatta sammandrabbningar mellan demonstranter och polis.
En polis vid en utbränd tunnelbanestation i Chiles huvudstad Santiago.
Foto: Esteban Felix/AP/TT

Utegångsförbudet natten till måndagen gäller från klockan 19 lokal tid, midnatt svensk tid. Alla invånare "ska då vara lugna och stanna hemma", sade general Javier Iturriaga som har utsetts till chef för det nationella försvaret av president Sebastián Piñera.

Omkring 10 000 poliser var utkommenderade för att kontrollera utegångsförbudet som rådde natten till söndagen.

Bränder och kravaller

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Oroligheterna som skakat Santiago har utlösts av höjda biljettpriser i kollektivtrafiken. Nära hälften av Santiagos sex miljoner invånare reser dagligen med tunnelbanan. Höjningen på motsvarande cirka 50 öre per resa i rusningstrafik skulle enligt kritiker slå hårt mot den fattigare delen av befolkningen.

Protesterna inleddes med studentdemonstrationer för två veckor sedan. Anlagda bränder, stoppad gatutrafik och kravaller har följt.

När mörkret föll på lördagen utlyste militären utegångsförbud i Santiago. För första gången sedan Chiles återgång till demokrati 1990, efter Augusto Pinochets militärdiktatur, kommenderades soldater ut för att patrullera huvudstadens gator.

Bred protest

President Piñera utfärdade i fredags undantagstillstånd i Santiago. Samtidigt lovade han i ett tv-sänt tal att den nya tunnelbanetaxan ska dras tillbaka. Men det som ursprungligen var en reaktion mot prishöjningarna har utvecklats till en bredare protest mot ojämlikhet och presidentens besked räckte inte för att förhindra nya protester under natten.

Även i städerna Valparaíso och Concepción har studenter gått ut på gatorna i protest mot regeringens ekonomiska politik.

I samband med protesterna har två personer omkommit och en skadats svårt i en brand i en affärslokal. Branden i kedjan Walmarts butik i södra Santiago inträffade tidigt på söndagsmorgonen.

Läs mer

Sjukvård

Hyrpersonal hoppar av – BB stänger två salar

Verksamhetschefen: ”Vi har klarat av situationen”.

Dricksvatten

Kommunen tar bort uppmaning att koka dricksvattnet

”Kontroller visar att dricksvattnet är fullt tjänligt och därmed inte längre behöver kokas. I och med det kan vattnet användas som vanligt igen.”

Djur och natur

Högsäsong på katthotellet

Under semestern är det många som letar kattvakt. På Tingsryds katthotell finns alla bekvämligheter för den pälsbeklädda i familjen.

Ledare

Politiskt ofog på SVT

Johansson ville inte debattera något. Han var tvärtom där på villkor att få slippa.

Älmhult

Bilen kedjades fast

När bilägaren kom ut ut för att hämta sitt fordon så var framhjulet fastkedjat.

Ledare

Tig ej mer om Flam

Facebook behöver inte lämna någon förklaring till Flam utan kan kasta fram några standardiserade fraser om lämplighet.