Annons

Inga svenska hundar drabbade av norsk smitta

Inga svenska hundar har drabbats av den okända norska smittan som drabbat hundar i grannlandet. Där har minst 25 hundar drabbats av blodiga diaréer och sedan avlidit.
Smitta • Publicerad 8 september 2019
Inga svenska hundar har drabbats av den norska smittan. Arkivbild.
Inga svenska hundar har drabbats av den norska smittan. Arkivbild.Foto: Katarina Eklund/TT

– Just nu finns det inga svenska fall som vi känner till. Sjukdomen finns inte i Sverige, säger Elnaz Alizadeh, kommunikationschef på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) till TT.

Alizadeh säger att det inte finns någon anledning till oro, men om man vill vara försiktig kan man undvika stora hundsamlingar innan man vet mer om vad som har hänt i Norge.

Annons

– Vi följer utvecklingen i Norge, våra veterinärer har kontakt med veterinärerna på vår norska motsvarighet. De har obducerat sju hundar, men det tar sin lilla tid att komma fram till vad det är som ligger bakom.

Inflammation i tarmen

Det norska veterinärinstitutet har hittat en liknande tarminflammation hos hundarna de har obducerat, men också hos en symptomfri levande hund.

– Vi måste undersöka fler hundar för att ta reda på hur detta har spridit sig, säger Jorun Jarp vid det norska Veterinärinstitutet till nyhetsbyrån NTB.

Forskningsinstitutet anser att det är för tidigt att säga något om vad som ligger bakom smittan. Det kommer att fortsätta att söka efter bakterier, men även efter virus. Det anser också att det är för tidigt att säga om det rör sig om ett utbrott och säger att det kan finnas andra skäl till att hundarna insjuknat.

Tjänstehundar

Svenska Försvarsmakten har ändå vidtagit försiktighetsåtgärder i sin hundverksamhet, rapporterar SVT Västernorrland.

– Tjänstehundarna ska göra det de måste i sin tjänst, men i övrigt undvika onödig hundkontakt, säger Försvarsmaktens veterinär Börje Nilsson till SVT.

Fodervärdar runt om i landet uppmanas att undvika all hundverksamhet tills det kommer fram mer information om vad det är som ligger bakom hundsmittan i Norge.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons