Inga tecken på sjukdom hos isolerade svenskar
Det var den 2 februari som de elva svenskarna landade i Sverige efter att ha evakuerats från Kina. Därefter inleddes en två veckor lång "frivillig" karantän, som innebär att de isolerar sig från allt vad sociala kontakter heter.
– Under tiden har de haft daglig kontakt med smittskyddet i respektive sjukvårdsregion som har frågat om eventuella symtom och eventuell feber, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Ingen av dem har dock insjuknat i covid-19, som sjukdomen numera heter.
– En person har visat symtom, men efter provtagning kunde vi avfärda smitta. Så jag tror att vi lugnt kan utgå ifrån att ingen av dessa är smittade, säger Anders Tegnell.
Ytterligare fyra
Nu på söndag är den frivilliga karantänen över.
– Då är de fria att återgå till sina vanliga liv.
TT: Hur har de mått under den här tiden?
– Jag vet faktiskt inte. Det är ju de respektive regionerna de har haft kontakt med, men vi planerar att göra en liten enkät, eftersom det kan vara bra att veta hur en sådan här karantän upplevs, säger Anders Tegnell.
Utöver de elva finns ytterligare fyra svenskar som kom till Sverige den 10 februari, och vars isolering följaktligen inte upphör nu på söndag.
Som ett troll
Enligt WHO verkar det som om smittspridningen i Kina håller på att stabilseras.
– Det är lite för tidigt att veta säkert, men i så fall vore det väldigt positivt, om man kan se en liten ljusning.
TT: Hur länger tror du den här smittan kommer att hålla i sig?
– Det är jättesvårt att säga, men ett bra tag till i alla fall. Åtminstone fram till sommaren. Då skulle man kunna se ordentlig avtrappning.
TT: Varför då?
– Det här viruset tycker inte om solljus. Dessutom blir luften torrare, vilket också motverkar spridning.