Annons

Sverige missade EM-final efter rysare

Enkel väg till semifinal – men väl där tog det stopp för de svenska herrarna i bordtennis-EM i Frankrike.
Portugal vann en rysare med 3–2 och därmed får svenskarna nöja sig med ett brons.
Bordtennis • Publicerad 7 september 2019
Jon Persson och hans Sverige förlorade EM-semifinalen mot Portugal.
Jon Persson och hans Sverige förlorade EM-semifinalen mot Portugal.Foto: Per Hällström/TT

Persson föll mot Tiago Apolónia med 2–3 efter att spelarna vunnit varannat set fram till avgörandet, då portugisen tog hem femte set med 11–7.

– Jag tycker jag var bättre hela matchen igenom. Men jag missade några enkla bollar, sade han.

Annons

32-årige Persson gjorde annars vad han skulle tidigare i semifinalen i Nantes då han vann sin första match, den inledande för dagen, mot Marcos Freitas med 3–2. Det var första gången i karriären han lyckades besegra Europatian.

– Den vinsten är inte mycket värd just nu, suckade Persson.

Missnöjd Falck

Desto tyngre gick det för Mattias Falck. Den svenske VM-tvåan har haft svårt att komma upp i nivå och förlorade båda sina matcher, först med 2–3 mot den blivande portugisiske hjälten Apolónia och sedan med 1–3 i den fjärde och näst sista matchen för dagen mot Marcos Freitas.

– Jag har varvat bra spel med enkla missar och min backhand har inte stämt, sade Falck som hade hoppats få fira sin 28-årsdag på ett roligare sätt.

Supertalangen Truls Möregårdh, 17, hade dessförinnan fortsatt att imponera och vunnit sin tredje raka match i turneringen via 3–1 mot Joao Monteiro. Det innebar svensk 2–1-ledning.

"Ville mer"

– Det är svårt att känna glädje över den vinsten. Vi ville ju så mycket mer och kanske är jag nöjd med medalj om några år, sade Möregårdh.

Vid ställningen 2–2 inför sista matchen låg allt svenskhopp i händerna på Jon Persson. Han var med och tog lagsilver i Europeiska spelen i juni, men den här gången blev det inget finalspel för 32-åringen och hans blågula lagkamrater.

Precis som för fem år sedan föll Sverige i en EM-semifinal mot just Portugal.

I söndagens final ställs Portugal mot antingen Tyskland eller Frankrike.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons