E3 och Umeå Littfest ställs in

Världens största datorspelsmässa, E3, i Los Angeles ställs in på grund av coronaviruset. I Sverige väntas en rad evenemang ställas in efter att regeringen följer Folkhälsomyndighetens uppmaning för att undvika spridning av coronaviruset.
Nöje • Publicerad 11 mars 2020
E3 drog i fjol 60|000 besökare. Arkivbild.
E3 drog i fjol 60|000 besökare. Arkivbild.Foto: Casey Rodgers/AP/TT
SVT har beslutat att inte ta in publik i sina lokaler. Arkivbild.
SVT har beslutat att inte ta in publik i sina lokaler. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Ett av de evenemang som ställs in i Sverige är Umeås internationella litteraturfestival Littfest, som precis skulle dra i gång.

– Vi kan inte hålla festivalen, fler och fler tackar nej. Myndigheterna går ut med rekommendationer som i stort sett bara ska klubbas igenom, att man inte kan ha mer än 500 personer samlade. Vi drar mer folk än så – vi har inget val, säger Patrik Tornéus, en av arrangörerna.

Litteraturfestivalen har redan smygstartat och skulle ha pågått till och med lördag. Den största seminariesalen tar ensam 1 100 personer.

TT: Finns det någon förhoppning om att ni kan flytta fram allting?

– Nej, jag vet inte hur det fungerar med force majeure, men vi är en ideell förening och har bokat biljetter för 200 personer. Vi har ingen aning om hur det blir och orkar inte tänka på det nu, vi kommer att få ser över det här med juridisk hjälp sedan. Nu handlar det om att informera de många människor som är inblandade.

Dramaten minskar

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) bjöd under onsdagen in aktörer av publika evenemang till samtal. På Dramaten i Stockholm satte man genast i gång arbetet med att minska publiken framför stora scenen. Där finns 770 publikplatser men efter Folkhälsomyndighetens nya restriktioner krymps publiken redan till onsdagskvällens föreställning av “Bortbytingen”.

– Vi håller på och flyttar om, vi har bokat om en skolgrupp till exempel. En del skolor har redan avbokat. Vi kommer inte att vara fler än 500 personer och då räknar vi både publik och ensemble, säger Lena Törner, teaterns pressansvariga.

Till kommande föreställningar av exempelvis “Furstinnan av Amalfi” ska publiken erbjudas presentkort eller ombokningar. Ombokningar gäller även på Kungliga Operan i Stockholm, som beslutat att minska besökarantalet till under 500 vid varje föreställning. Publiken har en möjlighet att boka om sina biljetter till en senare föreställning, skriver Operan i ett pressmeddelande.

E3 ställer in

Datorspelsmässan E3 äger rum längre fram i tiden, den 11–13 juni, i Los Angeles. Förra året låg besökarantalet på 60 000.

"Efter noggrant övervägande med våra medlemsföretag har vi av hälso- och säkerhetsskäl bestämt att vi kommer att ställa in E3 2020", skriver organisatörerna i ett pressmeddelande, enligt The Wrap.

SVT har beslutat att genomföra tv-inspelningar den närmaste tiden helt utan publik som en försiktighetsåtgärd på grund av coronaviruset. Det skriver kanalen i ett blogginlägg.

"Folkhälsomyndigheten ökar nu riskbedömningen för allmän spridning i Sverige av coronaviruset till ”mycket hög”. Som en försiktighetsåtgärd har SVT beslutat att inte ta in publik i SVT:s lokaler. Detta för att SVT har ett beredskapsuppdrag vid kris i samhället", skriver Sabina Rasiwala, SVT:s HR- och kommunikationsdirektör.

Skjuter på evenemang

Under onsdagen meddelade branschorganisationen Film- och tv-producenterna att den egna Riagalan, som skulle ägt rum på Cirkus i Stockholm den 12 mars, flyttas fram till senare i vår.

Även årets Eldsjälsgala som skulle ha hållits på Berns Salonger i Stockholm den 12 mars ställs in. På galan hyllas ideella ledare över hela landet för det arbete som de lägger ned året om. Bland artisterna som skulle ha underhållit märks Ola Salo.

"Oro att bli smittad"

"Hälsa är en av kategorierna i Årets eldsjäl. Vi vill arrangera en gala som ska spegla glädje, stolthet och en sund föreningskultur och vi vill inte att den ska präglas av en oro att bli smittad och drabbas av coronoaviruset", säger Anders Rydberg, ordförande i Folkspel i ett pressmeddelande.

Hans Sahlin, vd för Folkspel, konstaterar att man med tanke på den ovisshet som råder inte såg något alternativ.

"Finns den minsta möjliga risk att vårt evenemang kan sprida smittan vidare ska vi inte utsätta våra nominerade, gäster och oss själva för det".

Svenska konstnärers förening, SKF, meddelar att man ställer in torsdagskvällens vernissager i Konstnärshuset i Stockholm. Själva utställningarna öppnar dock på fredagen som planerat.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.