Annons

Polis: Explosionen i Köpenhamn "ingen olycka"

Krossat glas och en raserad fasad. En kraftig explosion har inträffat vid danska skattemyndighetens lokaler på Østerbro i Köpenhamn.
Danmark • Publicerad 7 augusti 2019
Förödelse vid danska skattemyndighetens lokaler i Köpenhamn.
Förödelse vid danska skattemyndighetens lokaler i Köpenhamn.Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix/TT

Polisen ryckte ut i stor styrka efter larm om kraftiga smällar vid Skattestyrelsen, den danska skattemyndigheten, på Østerbro i Köpenhamn omkring klockan 22.15 på tisdagskvällen.

– Det är flera krossade rutor, fasaden är i stort sett raserad. Det ser våldsamt ut, säger Kristian Næstved, vakthavande insatschef på räddningstjänsten i Köpenhamn.

Annons

Två personer befann sig i byggnaden då explosionen inträffade. Ingen av dem kom till skada, däremot skadades en förbipasserande av splitter från detonationen. Personen fick uppsöka sjukvård.

Undersöker omständigheter

Polisens bombgrupp har varit på plats under natten och arbetar fortsatt med att undersöka omständigheterna kring smällen.

– Det råder inget tvivel om att det här inte är någon olycka. Det har inte skett oavsiktligt, utan någon har angripit byggnaden med vilja, säger polischefen Jørgen Bergen Skov vid en presskonferens på onsdagen.

Han konstaterar samtidigt att tidpunkten för dådet, sent på kvällen, tyder på att gärningsmannen eller gärningsmännen inte velat skada någon.

– Byggnaden antas vid den här tiden vara tom. Om det är ett angrepp riktat mot Skattestyrelsens lokaler, eller om det helt enkelt rör sig om något som försiggått där eftersom det normalt inte brukar vara människor där vid den tidpunkten, det vet vi inte just nu.

"Kan vara militärt sprängmedel"

Sprängämnesexperten Peter Hald säger till Ritzau att han tror att det kan röra sig om en gasexplosion, där någon har fyllt upp postlådan i entrédörren med gas och syre och sedan antänt det. En annan sprängämnesexpert, Mick Stenkjær, säger till att det kan röra sig om militärt sprängmedel.

– Det liknar ett högexplosivt militärt sprängmedel. Det exploderar med ett högt tryck med en kulformad front som breder ut sig. Det kan åstadkomma de skador som vi ser på byggnadens fasad, säger Stenkjær till tidningen.

"Fullständigt oacceptabelt"

Danmarks statsminister Mette Frederiksen säger att det är för tidigt att svara på om det rör sig om någon form av terrorattentat, då ingen gripits och motivet ännu inte är fastställt. Samtidigt konstaterar hon att regeringen ser "mycket, mycket allvarligt" på saken.

– Att placera ut sprängmedel av den här sorten i en stad är allvarligt under alla omständigheter. Om det dessutom visar sig vara ett direkt angrepp på en myndighet, då har vi en ny situation, säger hon.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons