1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Andersson: "Ypperlig chans för många spelare"

Lojala truppspelare och högintressanta framtidsnamn får chansen mot Färöarna.
Med EM-platsen säkrad passar förbundskaptenen Janne Andersson på att vaska om ordentligt i startelvan.
Dejan Kulusevski (mitten) lär få göra sin landslagsdebut i EM-kvalavslutningen mot Färöarna på Friends arena.
Foto: Janerik Henriksson/TT

2–0-segern mot Rumänien i Bukarest i fredags bokade slutspelsbiljetten till EM i sommar. Men kvalet ska avslutas. Färöarna väntar på Friends arena på måndag – och då med en svensk elva där ett flertal spelare får efterlängtade chanser.

– Det ska bli fantastiskt kul att avsluta det här landslagsåret på hemmaplan och självklart kunna sätta en fin punkt. Jag hoppas att vi ska kunna göra det med en bra match och på så sätt kunna fira lite grann med våra fans, säger Andersson.

Jansson blir lagkapten

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Förbundskaptenen släppte ingen startelva på presskonferensen. Han vill först ge spelarna beskedet på kvällens samling.

Men det blir ett i stort sett helt nytt lag jämfört med det som ordnade EM-platsen i fredags.

– Jag får chansen att se spelare jag inte sett så mycket. Det är flera spelare som får visa upp sig i vårt sätt att spela fotboll. Det är ett ypperligt tillfälle för spelarna att visa upp sig och visa att de vill vara med i fortsättningen, säger Andersson.

Och tillägger:

– Det är inte så många chanser man får. Nästa gång vi ses med det här gänget är i mars (två landskamper) och sedan ska jag ta ut en trupp till EM. Därför ser jag fram emot matchen enormt mycket.

Debutanter släpps fram

Dejan Kulusevski och Mattias Svanberg kan räkna med att få debutera. Två hyperintressanta spelare som Andersson är spänd på att se i skarpt läge. Det är också troligt att svensk-italienaren Riccardo Gagliolo får sina första minuter i landslaget.

Anfallsstjärnan Alexander Isak får rimligen ännu en landskamp från start.

Karl-Johan Johnsson eller Kristoffer Nordfeldt tar målvaktsplatsen. Andersson kommer inte att låta dem få en halvlek var.

– Jag kommer att välja en eftersom det är en tävlingsmatch och man har tre byten. Om det varit en träningsmatch (sex tillåtna byten) hade jag gjort på det viset. Jag tycker att båda hade varit värda att spela eftersom de alltid står bakom Robin Olsen och peppar.

Mittbacken Pontus Jansson tar tillfälligt över lagkaptensbindeln från Andreas Granqvist, en uppgift han haft tidigare.

– Pontus blir lagkapten, då kan ni själva räkna ut om Andreas Granqvist spelar.., säger Janne Andersson.

Mittfältsduon saknas

Helt klart är att mittfältarna Gustav Svensson och Albin Ekdal inte är uttagningsbara. Båda saknades på det sista träningspasset inför EM-kvalavslutningen.

– Albin och Gustav har båda känningar och hinner inte bli friska och kommer inte att vara med, säger Janne Andersson.

Även om Anderssons prioritering den här gången läggs på att se andra än de ordinarie spelarna i aktion, vill förbundskaptenen avsluta kvalet med en seger. Tre poäng till kan visa sig viktigt inför EM-lottningen den 30 november, där de kvalade lagen seedas i fyra olika grupper.

Halvfullt Friends?

– Jag har läst på lite och vet att vi har marginal ned till den fjärde potten, men får svårt att nå andrapotten. Det rimliga är att vi hamnar i tredjepotten om vi vinner matchen. Generellt är grundinställningen att det måste vara bättre att hamna högre upp i seedningen, men vi vet inte exakt vilka lag det blir.

22 684 biljetter var på söndagseftermiddagen sålda till matchen. Om den siffran inte ökar påtagligt väntar ett halvfullt Friends.

– Man kan vända och vrida på vad den siffran är värd. Spontant är 22 000 en måndagskväll mot Färöarna – all respekt för dem men det är inte Spanien – kanske en bra siffra, säger Janne Andersson.

Läs mer

Sjukvård

Hyrpersonal hoppar av – BB stänger två salar

Verksamhetschefen: ”Vi har klarat av situationen”.

Dricksvatten

Kommunen tar bort uppmaning att koka dricksvattnet

”Kontroller visar att dricksvattnet är fullt tjänligt och därmed inte längre behöver kokas. I och med det kan vattnet användas som vanligt igen.”

Djur och natur

Högsäsong på katthotellet

Under semestern är det många som letar kattvakt. På Tingsryds katthotell finns alla bekvämligheter för den pälsbeklädda i familjen.

Dagens Nyheters tävling ”Sommardikten”

Växjösonen Anyuru nominerad till Sveriges bästa sommarpoet

Nominerad för sitt verk där han skildrar Araby

Ledare

Politiskt ofog på SVT

Johansson ville inte debattera något. Han var tvärtom där på villkor att få slippa.

Ledare

Tig ej mer om Flam

Facebook behöver inte lämna någon förklaring till Flam utan kan kasta fram några standardiserade fraser om lämplighet.