Ingen tvingas tillbaka till nordöstra Syrien

Migration • Publicerad 11 oktober 2019
Syriska Tel Abyad, fotograferat från den turkiska sidan av gränsen.
Syriska Tel Abyad, fotograferat från den turkiska sidan av gränsen.Foto: Lefteris Pitarakis/AP-TT

Inga migranter från Syrien kommer att skickas tillbaka till Hassakah-provinsen, där Turkiet nu genomför en militär offensiv. Migrationsverket analyserar situationen i det aktuella området, och i nästa vecka räknar myndigheten med att uppdatera sin bedömning av säkerhetssituationen där, uppger verket i ett pressmeddelande.

Migrationsverket bedömde tidigare att Hasakah-provinsen var en av Syriens mer stabila regioner – och att människor kunde skickas tillbaka dit, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Men med den nya bedömningen kommer Hasakah troligen att räknas till de områden där alla som bor där riskerar att drabbas av "urskillningslöst våld".

"Våra beslutsfattare beaktar redan i dag den inre väpnade konflikten i området. I dagsläget finns det ingen som riskerar att behöva återvända till Hassakah", säger Fredrik Beijer, Migrationsverkets rättschef, i pressmeddelandet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.