Iran hävdar sin rätt att exportera olja

Iran • Publicerad 6 oktober 2019
Irans oljeminister Bijan Zanganeh. Arkivbild.
Irans oljeminister Bijan Zanganeh. Arkivbild.Foto: Vahid Salemi/AP/TT

Iran kommer att göra allt som går för att exportera sin olja, säger landets oljeminister Bijan Zanganeh enligt oljedepartementets sajt.

– Vi kommer att använda varje möjlig väg för att exportera vår olja och vi kommer att inte att ge efter för USA:s press, för det är Irans legitima rätt att exportera olja, säger han.

Irans oljeexport minskade med mer än 80 procent när USA återinförde sanktioner mot landet i samband med att USA:s president Donald Trump beslutade att lämna kärnenergiavtalet JCPOA förra året. Sedan dess har Washington stegvis återinfört sanktioner och Iran har som svar börjat backa från sina åtaganden i kärnenergiavtalet.

Avtalets syfte är att undvika att Iran utvecklar kärnvapen mot att de flesta internationella sanktionerna mot landet skulle hävas.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.