Annons

Iran påbörjar ytterligare anrikning av uran

Iran • Publicerad 7 september 2019
På bilden från juni 2018 syns två modeller av de iransktillverkade urancentrifuger som nu har aktiverats, IR-4 och IR-6.
På bilden från juni 2018 syns två modeller av de iransktillverkade urancentrifuger som nu har aktiverats, IR-4 och IR-6.Foto: IRIB/AP/TT

Iran har aktiverat 40 avancerade urancentrifuger för att producera ytterligare anrikat uran, uppger regeringen. Centrifugerna som startades i fredags beskrivs som mycket kraftigare än de som tidigare varit i bruk.

Enligt det internationella kärnenergiavtalet med Iran från 2015 tillåts landet endast ha ett begränsat antal första generationens centrifuger för anrikning av uran. Med mer avancerade centrifuger skulle det gå snabbare att producera material för ett potentiellt kärnvapen. Enligt Iran sker all anrikning inom ramarna för den civila kärnenergiindustrin.

Irans president Hassan Rohani meddelade nyligen att landet ska slopa alla begränsningar som finns för forskning och utveckling på området, och att länderna i Europa får två månader på sig att rädda det omstridda kärnenergiavtalet från 2015 – annars lämnar Iran avtalet helt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons