Annons

Isaksson: Duplantis kommer hoppa högre i år

Kjell Isaksson är inte längre ensam svensk om att ha satt världsrekord i stavhopp.
71-åringen är säker på att toppnoteringen på 6,17 meter bara är början för Armand Duplantis.
Friidrott • Publicerad 8 februari 2020
Kjell Isaksson. Arkivbild.
Kjell Isaksson. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Armand Duplantis är ny världsrekordhållare i stavhopp efter att ha klara 6,17 meter i polska Torun.
Armand Duplantis är ny världsrekordhållare i stavhopp efter att ha klara 6,17 meter i polska Torun.Foto: Rafal Oleksiewicz via www.imago-images.de

Det har snart gått 48 år sedan Kjell Isaksson putsade till sitt eget världsrekord i Helsingborg när han klarade 5,55 meter.

Själv kunde han inte följa Duplantis inomhustävling från polska Torun i direktsändning – men efter att i efterhand ha sett bilder på när den svensk-amerikanske 20-åringen klarar 6,17 i sitt andra försök konstaterar Isaksson:

Annons

– Han var klart över. Han kommer att hoppa ännu högre längre fram. Det är otroligt. Men det är inte oväntat med tanke på hur det gick i tisdags.

Isaksson syftar på Duplantis första världsrekordförsök där han i Düsseldorf var snubblande nära att klara samma höjd redan i säsongspremiären.

– Han har så stabil teknik och springer otroligt fort. Han kommer utklassa alla övriga i stavhopp framöver. Han kan slå de andra med flera decimeter. Det är inte klokt, säger han.

TT: Hur känns det att inte längre vara ensam svensk om att ha tagit ett världsrekord i stavhopp?

– Det är bara roligt. Det är ju inte så vanligt att man lyckas med det. Jag känner mig jättestolt.

TT: Han är bara 20 år gammal. Hur högt tror du han kan hoppa?

– Kan han hoppa så här högt redan nu så kommer han hoppa högre utomhus i bra förhållanden. Med lite medvind och andra stavar så kommer han att hoppa högre än vad man normalt gör inomhus.

– Han kommer att hoppa högt redan den närmsta tiden. Man såg det på honom i det här hoppet, att det inte var något maxresultat.

TT: Du tror vi kommer få rapportera om fler världsrekord redan i år?

– Ja, det tror jag. Nu gäller det bara att han inte åker på några skador.

Pelle Strandman/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons