Jakob Hellman: Skulle ha försökt en gång till

Jakob Hellman tog Popsverige med storm och klev sedan snabbt ut ur rampljuset.
Nu firar han ofrivilligt att det har gått 30 år sedan första – och sista skivan.
Musik • Publicerad 9 oktober 2019
Jakob Hellman är aktuell med föreställningen "Äntligen borta – i stället för 30 år: Alltid".
Jakob Hellman är aktuell med föreställningen "Äntligen borta – i stället för 30 år: Alltid".Foto: Karin Wesslén / TT

Precis som 1989 är Jakob Hellman i hetluften igen. Förra gången gällde det den hyllade debutplattan "...och stora havet" – detsamma gäller nu.

För att uppmärksamma att det har gått 30 år sedan genombrottet ger han sig ut på vägarna med föreställningen "Äntligen borta – i stället för 30 år: Alltid". Sedan albumsläppet har plattan blivit kultförklarad och Jakob Hellman mytomspunnen.

– Det var Pontus på United Stage som övertalade mig. Jag tyckte inte att det var så roligt att fira egentligen, men jag kan se att han vet hur det fungerar. Det finns ingen som spelar som inte har gjort ett jubileum, en comeback eller en avskedskonsert. Det förekommer nästan inte att man gör ett gig utan att fira någonting, säger Jakob Hellman.

Under föreställningen spelar han både att låtar från plattan och nyskrivet material – nyskrivet i bemärkelsen "efter 1989". Frågan om när nästa skiva kommer har han fått många gånger, utan att riktigt ha ett svar. Några inspelningsförsök efter debuten flyttade han från Stockholm.

– Det kanske hade varit bra om jag hade försökt en gång till, säger Jakob Hellman.

Han har tagit med sig Magnus "Kitok" Ekelund, som även kommer att gästa föreställningen, till intervjun. De är båda uppvuxna i Jokkmokkstrakterna och har bland annat samarbetat på Kitoks senaste album "Inland empire".

"Inte tål att hackas på"

Efter mindre spelningar under många års tid har Jakob Hellman återigen fått strålkastarljudet på sig och gjort flera längre intervjuer med olika medier. Han tycker att den generella bilden som har målats upp av honom har varit snäll.

– Det är som att alla antigen gillar mig eller tycker att jag inte tål att hackas på: "jag vill inte att det ska vara mitt fel att han försvinner 30 år till", säger Jakob Hellman.

Även om han helst hade fått den "andra, svåra skivan" gjord, har det på kort sikt funnits fördelar med att vara en mytomspunnen artist.

– Det är lättare att göra intervjuer eller möta folk. När jag har spelat själv har det räckt med att jag visar att jag lever och rör på munnen för att folk ska säga "Åå, bra sagt". Men det är lite kortsiktigt. Egentligen hade jag nog velat vara i en situation där jag inte behövde förklara varför det inte kom någonting.

Förutfattade meningar

TT: Vad är det konstigaste ryktet du har hört om dig själv?

– Det är det här med att jag skulle vara schizofren. Jag tycker det är konstigt eftersom att jag aldrig själv har fått en diagnos, och om jag hade fått det borde ingen annan utom jag känna till det. Man kan skoja om sådant, men det är skitjobbiga grejer i verkligheten, säger Jakob Hellman.

Magnus Ekelund flikar in:

– Man märker att oerhört många har en egen bild och då spelar det ingen roll om Jakob är rolig och kvick på scenen, att han verkligen utstrålar att han är trygg och frisk och mår bra, som han gör för mig sedan han fick barn. Det kommer ändå fram folk ur publiken som säger "Jakob mår inte bra, det ser man ju".

Sedan fem veckor tillbaka är Jakob Hellman bosatt i Mallorca, eftersom att hans fru har fått jobb för Svenska kyrkan i Palma.

– Vi fattade att det skulle krocka med att jag måste hem och spela, då fick det bli det på gott och ont. Det känns stressigt på ett sätt, men bra på ett annat, att man kan göra flera saker samtidigt, säger Jakob Hellman.

Sofia Sundström/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.