Annons

"En kapten petar man inte på det sättet"

Dags att avverka "Granen"?
Kritikerna rycker så smått i dragstarten till motorsågen. Något mittbackskollegorna Pontus Jansson och Filip Helander avfärdar som dumheter.
Fotboll • Publicerad 4 september 2019
Landslagskaptenen Andreas Granqvist är ifrågasatt i landslaget efter en tung säsong med Helsingborg i allsvenskan. Arkivbild.
Landslagskaptenen Andreas Granqvist är ifrågasatt i landslaget efter en tung säsong med Helsingborg i allsvenskan. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det svänger fort. Sommaren 2018 roade folk varandra på sociala medier med att pryda granar mitt i värsta värmeböljan.

Det var ingen hejd på tokerierna, en skämtsam kärleksförklaring till en mittback som härjade borta i Ryssland. Andreas "Granen" Granqvist gjorde succé i VM. Med sina straffmål, med sitt kompromisslösa försvarsspel, med sitt ledarskap.

Annons

Ett drygt halvår innan dess hade han fått Guldbollen och hyllats av allt och alla efter "Miraklet i Milano", då landslaget tog sig till mästerskapet via playoff mot Italien.

Och nu?

Efter upprepade skadeproblem – mest är det ljumskarna som krånglar – och sviktande form i ett oroligt Helsingborg ifrågasätts hans plats i landslagets startelva.

"Aldrig gjort mig besviken"

Förbundskaptenen Janne Andersson deklarerade sin hållning i frågan när han i förra veckan presenterade truppen till EM-kvalen mot Färöarna och Norge.

– Min inställning är att om man är tillräckligt bra så spelar man. Hans insatser för det här landslaget har varit fantastiska. Han har störts av ljumskproblem, men jag bedömer det ändå som att han kan gå in och göra det bra i landslaget och han har aldrig gjort mig besviken.

Nu får Granqvist uppbackning även av mittbackskollegorna – och konkurrenterna – Pontus Jansson och Filip Helander.

Jansson har spelat de två senaste EM-kvalmatcherna, men ser ut att få kliva åt sidan mot Färöarna. Mycket talar för att Granqvist och Victor Nilsson Lindelöf återförenas som mittbackar för första gången sedan i höstas.

Naivt, menar Jansson

Jansson har inga större invändningar om så blir fallet.

– Det är naivt att ens tänka på att någon annan skulle ta hans plats. Varje gång jag spelar tycker jag att jag har gjort det bra. Jag kan inte göra mer än att försöka prestera på varje träning under landslagssamlingarna. Samtidigt har jag ett annat tänk kring landslaget. Det handlar om Sveriges bästa. "Granen" är lagkapten och "Vigge" spelar i Manchester United och är en av de bättre mittbackarna i världen.

– Man får vara lite realistisk också. Jag är hela tiden på tårna och jag tror att jag och Filip triggar dem att prestera i landslaget. Det är kanske därför vi har fyra bra mittbackar i landslaget, säger Pontus Jansson.

Olika bra i olika miljöer

Annons

Filip Helander, som har spelat samtliga fyra EM-kvalmatcher i år, är medveten om att Granqvists position i landslaget ifrågasätts.

– Jag har sett att han har fått kritik men om du ser på vilka landskamper han har gjort så har han varit väldigt viktig för landslaget. All respekt åt Helsingborg men det är helt andra medspelare i landslaget. Du kanske inte blir blottad för samma saker i landslaget som i Helsingborg.

– I olika miljöer blir man olika bra. Man får någonstans komma ihåg vad han har gjort, säger Filip Helander.

EM-kvalet mot Färöarna spelas på Torsvöllur på torsdag kväll. På söndag väntar Norge hemma på Friends arena.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons