Annons

Jättepanda fick tvillingar i Berlin

Jättepandan Meng Meng, som bor på Berlins zoo, har fått tvillingar, meddelar djurparken entusiastiskt.
Tyskland • Publicerad 2 september 2019
De pandatvillingar som föddes i helgen på Berlins zoo.
De pandatvillingar som föddes i helgen på Berlins zoo.Foto: Zoo Berlin/AP/TT

"Meng Meng har blivit mamma – två gånger! Vi är så glada", skriver Berlins zoo på Twitter. En video på den nyblivna modern, matandes en av de skära ungarna, publicerades också.

De små såg dagens ljus under helgen och är vid god hälsa, enligt djurparkens direktör Andreas Knieriem. De vägde 136 gram respektive 186 gram och man har ännu inte kunnat avgöra vilket kön de har.

Annons

Pandafödslar är ovanliga och Meng Mengs är den första i Tyskland. Detta bland annat eftersom pandor har notoriskt låg reproduktion och är ökänt klumpiga när de ska para sig. Hannarna sägs till exempel ha svårt att avgöra när honan är på humör.

Meng Meng och hennes partner Jiao Qing har bott i Berlin sedan 2017 och är de enda pandorna i Tyskland. De är en del av Kinas "pandadiplomati", där nationaldjuren lånas ut till djurparker runt om i världen till höga kostnader. Berlins zoo uppges betala närmare 13,5 miljoner euro för att få vara värd för pandaparet i 15 år.

Arrangemangen har kritiserats för att vara ett sätt för Kina att bättra på sitt hårdföra rykte genom så kallad "mjuk makt".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons