Annons

Johaugkross och norsk trippel inledde touren

Therese Johaug var i en klass för sig, erkände hennes rivaler efter den första etappen av Ski Tour.
Ebba Andersson blev fyra men har redan gett upp segerchansen i söndagens jaktstart.
Skidor • Publicerad 15 februari 2020
Trippelt norskt i Östersund. Tvåan Heidi Weng, segraren Therese Johaug och trean Ingvild Flugstad Østberg.
Trippelt norskt i Östersund. Tvåan Heidi Weng, segraren Therese Johaug och trean Ingvild Flugstad Østberg.Foto: Anders Wiklund/TT

Ju tuffare sträcka, desto mer överlägsen brukar Therese Johaug vara. Så när längdvärldscupens minitour Ski Tour inleddes i Östersund med en utmanande tiokilometersetapp i fristil var den norska skidstjärnan fullständigt överlägsen.

Johaug ledde med nästan 13 sekunder redan efter 2,6 kilometer och i mål var hon 45,6 sekunder före tvåan, landsmaninnan Heidi Weng.

Annons

– Jag fick en väldigt bra start och gjorde mitt bästa fristilslopp i karriären i dag, tror jag, säger Johaug och tillägger:

– Allt kan hända i touren men formen känns bra och jag fick en väldigt bra start.

Norge hade en formidabel eftermiddag i ett soligt Jämtland. Ingvild Flugstad Østberg ordnade en norsk trippel, knappt två sekunder bakom Weng, och även på femte och sjätte plats (Ragnhild Haga och Astrid Uhrenholdt Jacobsen) blev det norskt.

– Det var verkligen en bra start för Norge. Vi tog tre pallplatser och blev dessutom femma och sexa. Det känns fantastiskt. Och Therese är långt före alla andra, hon är i en klass för sig, säger Flugstad Østberg.

Besviken fyra

Ebba Andersson var ensam bland de svenska åkarna att kunna slåss om topplaceringarna. Hon hade länge greppet om en pallplats men tappade viktiga sekunder på slutet och fick nöja sig med en fjärdeplats, 5,8 sekunder från pallen.

– Det är inte så ofta som det är kul att bli fyra och i dag är inget undantag, säger Ebba Andersson.

– Jag kände mig pigg till en början, men fick slita en del. Om det var kroppen som inte orkade eller om jag inte hade tillräcklig fart i materialet (skidorna) låter jag vara osagt.

Anderssons utgångsläge inför söndagens jaktstart, tio kilometer klassiskt, är desto mer inspirerande. Med bara sekunder upp till Weng och Flugstad Østberg har hon goda möjligheter att slåss om pallplatserna.

– Just nu känns avståndet till Therese lite väl långt. Men jag får fokusera på de andra två i stället, säger Andersson.

Kalla 13:e

Johaug tar inte ut någonting redan nu, men medger att hon efter den första av sex etapper gett sig själv bra förutsättningar både inför jaktstarten och för touren som helhet.

Annons

– Mitt mål är att försöka slåss om förstaplatsen i sammandraget, men det blir tufft. Det är två sprintetapper kvar och många sekunder som står på spel där. Men det är också en lång sträcka mellan Storlien och Meråker (38 km, på torsdag) som passar mig väldigt bra, säger Therese Johaug.

Charlotte Kalla blev näst bästa svenska, på 13:e plats, i den första etappen. Emma Ribom blev 14:e och Frida Karlsson, som förra veckan var tillbaka i världscupen efter två månaders tävlingsuppehåll, 19:e.

David Hjorter/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons