Annons

Johaugs svar till Grip: "Är helt enig"

"Hon borde fokusera på skidåkningen”, sade Sveriges tidigare landslagschef Rikard Grip till Radiosporten efter Therese Johaugs NM-guld på 10 000 meter.
Nu svarar hon.
Skidor • Publicerad 15 augusti 2019
Therese Johaug tränar i Torsby.
Therese Johaug tränar i Torsby.Foto: Tommy Pedersen/TT

En av sommarens stora skidnyheter har handlat om löpning. Den norska skidstjärnan Therese Johaug tog ett överlägset löparguld på 10 000 meter i norska mästerskapen och efteråt haglade reaktionerna.

– Jag är imponerad, sade Charlotte Kalla.

Annons

– Jag tycker att hon ska fortsätta fokusera på sin skidåkning. Jag tror att det kostar mycket mer än vad det smakar att göra de här satsningarna med skador, löpning på bana kan vara lite riskabelt för henne, sade Rikard Grip till

Johaug säger inte emot.

"Otroligt bra"

31-åringen befinner sig just nu är på träningsläger i värmländska Torsby tillsammans med övriga i norska damlandslaget och i en intervju med TT lugnar hon dem som oroar sig för att hon ska tappa fokus från skidåkningen.

Någon riktig löparsatsning finns inte – ännu.

– Jag tar det bara med ett leende. Springer jag så springer jag och springer jag inte så gör jag det inte. Det är väldigt avslappnade axlar här, säger Johaug, sittandes i en stol i solen.

– Men det är otroligt bra träning att springa 10 000 meter på bana. Jag tog det som en bra genomkörare.

Hennes insats i norska mästerskapen har skapat stora rubriker och var också ett av de hetaste ämnena på pressträffen i Torsby.

Men Johaug är inte brydd av allt "löparsnack".

– Nej, nej, det går så bra. Det var väldigt kul att testa 10 000 meter och jag är väldigt nöjd med tiden jag fick. Det var väldigt kul att testa en annan arena än med skidor på fötterna. Jag är väldigt nöjd med det jag gjorde.

Hennes tid, 32.20,87, hade räckt för att kvala in till friidrotts-EM i Paris 2020 och var en halv minut från VM-kvalgränsen.

Annons

Hon har också öppnat för att satsa mot EM.

– Passar det in i mitt träningsupplägg så har jag lust att vara med, sade norskan till NRK tidigare i augusti.

"Kan springa fortare"

TT: Hur realistiskt är det med EM?

– Jag ska inte utesluta det. Det hade varit kul att testa, säger Johaug, som dock inte vill spekulera i sina eventuella chanser.

– Det vet jag inte. Det beror helt på hur min löparform är nästa år. Nu har jag varit i väldigt bra form och har känt mig bra på det, men ska man springa EM så lär man lägga mer tid på bana och teknik och lite "tips och trix".

TT: Kan du springa ännu fortare?

– Med lite mer löpträning, och löpteknik, inte minst, och kanske med ett par spikskor på fötterna så kanske jag kan springa lite fortare. Hur mycket? Vet inte, men om allt klaffar så kan jag säkert prova att "persa" med 30 sekunder. Men det är väldigt hypotetiskt.

Simon Sjöstrand/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons