Annons

Jorja Smith: "Ville egentligen inte bli en stjärna"

Jorja Smith, 22 år, har gått från okänd singer-songwriter till erkänd r'n'b-artist med mångmiljonpublik på bara några år. Nu berättar hon om det egentliga målet, och ett nytt låtsläpp.
Musik • Publicerad 14 augusti 2019
På fredag släpps singeln "Be honest" av Jorja Smith. "Jag har aldrig haft så roligt under en inspelning tidigare", säger hon.
På fredag släpps singeln "Be honest" av Jorja Smith. "Jag har aldrig haft så roligt under en inspelning tidigare", säger hon.Foto: ADAM IHSE / TT

Innan debutsingeln "Blue Lights" släpptes 2016 var det inte många som visste vem den unga musikern från Walsall, Storbritannien var. Sen gick det fort. En prisbelönt fullängdare kom 2018, och sedan blev hon utsedd till bästa kvinnliga soloartist vid engelska Brit Awards 2019.

Trots framgångarna tycks Jorja Smith ha båda fötterna på jorden.

Annons

– Priser är inte viktiga för mig. Det var såklart fantastiskt att bli erkänd på det sättet, men jag gör inte musik för att vinna utmärkelser, säger hon.

I en halvdunkel loge i Göteborg, klädd i orange heldress och blå Gucci-tofflor berättar hon om hur hon skyndade hem från skolan till sitt rum för att hinna skriva. Hon var elva år och intresset för musikskapande började ta form.

– Jag höll mig för mig själv ganska mycket. Jag har alltid sjungit hemma och gjort ljud, sen började jag skriva ner det. Så har det bara fortsatt, säger hon.

Skjutningar och grime

Genombrottet kom i samband med debutsingeln "Blue lights". En låt som handlar om svartas utsatthet, polisskjutningar och postkolonialism – men också om två vänner till henne.

– Varje gång vi gick ut såg de sig om över axeln, de var alltid på sin vakt, säger hon.

Låten är som en parafras på grime-artisten Dizzie Rascalls "Sirens", där han i videon blir förföljd av jägare med röda jackor till häst. Arbetet med den började under skoltiden.

– Jag frågade mig om det fanns spår av postkolonialism i dagens grime, men jag har tyvärr inget svar på den frågan. I skolan gjorde jag också ett projekt, där jag intervjuade ungdomar om deras syn på polisen. Pojkar som sa "fuck the police". Jag blev förvånad, jag menar elvaåriga pojkar. Låten handlar om allt det där, säger hon.

Knappt hunnit läsa

Förra året kom debutalbumet "Lost & found" och tiden räckte knappt till för alla turnéer och spelningar.

– Jag har varit så upptagen, de senaste två åren att jag knappt hunnit läsa någonting.

I år finns det lite mer utrymme och Jorja Smith ska försöka tillbringa mer tid borta från scenen – inte minst för att ha något att skriva om.

Annons

– Jag måste uppleva saker för att ha något att skriva om. Jag kan ju inte skriva låtar om att gå upp på scenen, säger hon.

Ny låt på gång

Hon passar även på att avslöja att en ny singel kommer ut snart. Låten "Be honest" släpps på fredag.

– Den är glad. Och jag är så glad att den äntligen kommer ut. Jag har aldrig haft så roligt under en inspelning tidigare, säger hon.

TT: Vad är nästa steg för dig?

– Att fortsätta skriva musik, att skriva låtar. Jag ville egentligen inte bli stjärna. Jag vill vara mig själv, en singer-songwriter, som människor numera känner till, och vissa gillar.

Elias Arvidsson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons