Kallt i hela landet – men värmen återvänder

Det är dags att hämta fram mössor och vantar ur garderoben. Det är kallare än normalt för årstiden i hela landet. Men i veckan blir det en återgång till mer normalt höstväder.
Väder • Publicerad 5 oktober 2019
Dags att ta på vantarna. Vinterkyla har lägrat sig över landet. Arkivbild
Dags att ta på vantarna. Vinterkyla har lägrat sig över landet. ArkivbildFoto: Tore Meek /NTB Scanpix/TT

Kallast i landet natten mot lördagen var det i Storlien, med minus 12,8 grader. Ända ner i Småland var det minusgrader. I Hagshult i Jönköpings län noterades minus 3,3 grader. Orsaken är ett högtryck med centrum över Norska havet och nordvindar som sveper ner över landet..

– Det ligger ett område med väldigt kall luft över oss som täcker hela Skandinavien och även västra Ryssland, förklarar Stina Kihlgren, meteorolog på SMHI.

Det högtrycksbetonade vädret betyder i stort sett uppehållsväder under helgen, även om det kan dra in skurar över Öland, Gotland och delar av Svealandskusten. Även i norra Lapplandsfjällen kan det komma snöbyar och där har SMHI även utfärdat en klass 1-varning för hård vind med risk för snödrev.

För den som hoppas att vintern dröjer ett tag till bjuder nästa vecka på mildare väder, åtminstone i södra halvan av landet. I slutet av nästa vecka är prognosen fortfarande osäker, men det ser inte ut att vara några stora förändringar, säger Stina Kihlgren.

– I södra delen av landet blir det fortsatt relativt milt, med dryga tio grader på dagarna och fyra-fem på nätterna, Och ganska ostadigt, med lite regn som kommer in. I norr kan det även vara lite snöinslag. Det blir ostadigt väder generellt.

Britt-Marie Seibold/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.