Annons

"Kan inte tvångsomhänderta för andras skull"

Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger att socialtjänsterna behöver tvångsomhänderta barn "mer än i dag" för att motverka ungdomsrån.
Men både Sveriges Kommuner och Regioner och fackförbundet Vision förespråkar förebyggande insatser framför tvångsomhändertaganden.
Brott • Publicerad 13 februari 2020

– Det Damberg uttalar sig om är att tvångsomhänderta barn för att skydda andra barn. Socialtjänsten omhändertar barn då barnet det handlar om far illa, det kan vi göra inom vår lagstiftning. Men vi kan inte tvångsomhänderta barn för att skydda andra barn, säger Åsa Furén Thulin, sektionschef för socialtjänsten på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Hon pekar på risken att ett tvångsomhändertaget barn kan påverkas i negativ riktning.

Annons

– När man sätter ihop många barn på ett och samma ställe, på en institution eller en SIS-institution, finns risken att de påverkar varandra till ett ännu mer nedbrytande beteende, säger Furén Thulin.

Använda mer mellantvång

SKR vill att kommunernas socialtjänster använder sig mer av så kallat mellantvång, som går ut på att rikta insatser mot ett barn utan barnets eller föräldrarnas medgivande. SKR vill också att förebyggande insatser sätts in redan vid mycket ung ålder, särskilt i utsatta områden.

– Vi måste börja jobba väldigt proaktivt när det gäller de utsatta områdena. Vi kan oftast se väldigt tidigt när barn far illa. Det handlar också mycket om att bygga allianser med familjerna, säger hon.

"Viktigare med tidiga insatser"

Fackförbundet Vision, som organiserar landets socialsekreterare, vill inte uttala sig om huruvida socialtjänsterna genomför för få tvångsomhändertaganden, men ordförande Veronica Magnusson säger att det är "viktigare och mer träffsäkert att jobba med tidiga insatser".

– Omhändertagande för omhändertagandets skull är inte intressant, utan det måste leda till att barnet hamnar i en bättre situation. Där är forskningen tvetydig kring vad som leder rätt, säger Magnusson.

Både SKR och Vision vill att socialtjänsterna ska kunna ge tidiga insatser utan att barnet först måste genomgå en utredning, som är fallet i dag.

– Det är byråkratiskt krävande, men det gör också att många drar sig för att söka stöd eftersom man inte identifierar sig som någon som behöver socialtjänstens hjälp. Här ser vi att man skulle behöva öppna upp det betydligt, säger Magnusson.

"Ministern får stå för det"

Ing-Marie Larsson, talesperson för socialtjänsten i Göteborg, säger att det skulle krävas ny lagstiftning för att kunna tvångsomhänderta fler barn och ungdomar, men att hon samtidigt tycker att dagens lagstiftning är tillräcklig.

– Jag vill inte ha en uppfattning om det ena eller det andra. Om ministern gör ett uttalande får ministern stå för det. Förändrar man lagstiftning eller rättspraxis så följer vi det. Det är individuell bedömning av varje ung människa, säger Larsson.

Socialförvaltningarna i Stockholm och Malmö vill inte kommentera frågan om tvångsomhändertaganden, enligt de respektive kommunernas pressansvariga.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons