Annons

Kanada ska skydda Arktis hav

Kanada • Publicerad 2 augusti 2019
Kanadas isbjörnar, som denna i Hudson Bay, ska gynnas av ett nytt marint naturreservat. Arkivbild.
Kanadas isbjörnar, som denna i Hudson Bay, ska gynnas av ett nytt marint naturreservat. Arkivbild.Foto: Jonathan Hayward/AP/TT

Ett marint naturreservat ska inrättas i Kanadas arktiska arkipelag för att skydda arter som hotas av den globala uppvärmningen. Det meddelade landets premiärminister Justin Trudeau vid ett besök i Nunavut, det nordligaste av Kanadas territorier.

– Bestånd av vitvalar, narvalar, valrossar, sälar, isbjörnar och tusentals andra arter som är beroende av havsis året runt håller nu på att migrera, minska i antal, eller i vissa fall försvinna helt, motiverade premiärministern åtgärden.

Annons

Enligt Trudeau, som kandiderar för omval om tre månader och som profilerat sig som en miljökämpe, innebär satsningen att Kanada når sitt mål om att skydda 10 procent av landets hav och kustregioner till år 2020.

Det marina naturreservatet ska enligt kanadensiska CBC döpas till Tuvaijuittuq – som på språket inuktitut betyder "platsen där isen aldrig smälter".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons