Annons

Kandidaterna: Nördar, militärer och lojalister

En rad namn förekommer i spekulationerna kring vem president Donald Trump utser till sin näste säkerhetspolitiske rådgivare. Utrikesminister Mike Pompeo, som står på god fot med Trump, lär ha en hel del att säga till om vid utnämningen.
Pompeo har dock tackat nej till att själv ta på sig det jobbet, utöver sin ministerportfölj, enligt amerikanska medier.
Här är några av de heta namnen.
USA • Publicerad 14 september 2019
USA:s särskilda Nordkoreasändebud Stephen Biegun, här tillsammans med Kim Yeon Chul som är sydkoreansk minister för enande.
USA:s särskilda Nordkoreasändebud Stephen Biegun, här tillsammans med Kim Yeon Chul som är sydkoreansk minister för enande.Foto: Lee Jin-man/AP/TT

Stephen Biegun, särskilt sändebud till Nordkorea

Biegun beskrivs som en kunnig teknokrat som står utrikesminister Mike Pompeo nära. De senaste månaderna har Biegun på nära håll kunnat studera drabbningarna mellan Trump och hans säkerhetsrådgivare John Bolton – som lämnade sin post i tisdags. Själv har Biegun dock valt att inte ifrågasätta presidentens linje och i det tysta fortsatt förhandlingsarbete gentemot Kimregimen. Har tidigare jobbat med säkerhetspolitiska frågor för den republikanske presidenten George W Bush.

Annons

Richard Grenell, Tysklandsambassadör

Den kontroversielle Grenell har arbetat många år i FN-skrapan, bland annat som talesperson för USA:s FN-ambassadör. I fjol, när han just flyttat till Berlin, skapade han upprördhet genom att uppmana värdnationens företag att omedelbart avveckla sin verksamhet i Iran. Kort därpå hyllade han i en intervju "vågen av konservativ politik" i Europa, något som väckte vrede bland tyska politiker. President Trump uppges dock tycka om Grenells stil.

Brian Hook, särskilt sändebud till Iran

Hook, som är även är högt uppsatt rådgivare till utrikesminister Mike Pompeo, började arbeta för Trumpstyret under Rex Tillersons tid som utrikesminister och har efter dennes sorti knutit egna band till nyckelpersoner i Vita huset. Enligt medieuppgifter står Hook presidentens rådgivare och svärson Jared Kushner nära, och har visat ett särskilt intresse för dennes Mellanösternplan. Juristen Hook beskrivs som nördigt intresserad av politiska sakfrågor och Trump sägs uppskatta hans arbete med Iran.

Keith Kellogg, vicepresident Mike Pences nationelle säkerhetsrådgivare

Kellog är en pensionerad generallöjtnant som tidigare jobbat med säkerhetspolitiska frågor för Donald Trump, när H R Mcmaster var nationell säkerhetsrådgivare. Enligt källor uppskattats hans arbete av utrikesminister Pompeo, i synnerhet Kellogs försök att få Venezuelas ledare Nicolás Maduro att avgå.

Annons

Charles Kupperman, biträdande nationell säkerhetsrådgivare

Kupperman har klivit in som tillförordnad säkerhetsrådgivare till dess att presidenten utsett en efterträdare till John Bolton. Han anses stå den avskedade Bolton nära, vilket talar emot honom, men beskrivs samtidigt som betydligt mer faktaorienterad än den ideologiskt hetsige Bolton. Kuppermans lugna, sakliga briefings sägs vara uppskattade av presidenten.

Bubblare

Den pensionerade översten och Fox Newskommentatorn Douglas Macgregor, generalmajoren och tidigare biträdande säkerhetsrådgivaren Ricky Waddell samt Rob Blair, som i dag arbetar som säkerhetspolitisk rådgivare till stabschef Mick Mulvaney.

Källor: The New York Times, Fox News, CNN, Reuters med flera

Tina Magnergård Bjers/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons