Katolikerna markerar mot abortskrivning

Religion Artikeln publicerades
Stockholms katolska stift väljer att lämna sin styrelseplats i Svenska missionsrådet (SMR) som en protest mot att rådet inte ändrar en skrivning om abort i sin jämställdhetspolicy. Ärkebiskopen Anders Arborelius hotar med att kyrkan lämnar SMR. Arkivbild.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Stockholms katolska stift väljer att lämna sin styrelseplats i Svenska missionsrådet (SMR) som en protest mot att rådet inte ändrar en skrivning om abort i sin jämställdhetspolicy. Ärkebiskopen Anders Arborelius hotar med att kyrkan lämnar SMR. Arkivbild.

Stockholms katolska stift lämnar sin styrelseplats i Svenska missionsrådet (SMR) som en protest mot att rådet inte ändrar en skrivning om abort i sin jämställdhetspolicy.

Stiftets representant, pater Henrik Alberius, lämnar sin post efter fem år i styrelsen.

– Det är ett slags markering. Han reserverade sig också i protokollet, säger Kristina Hellner, kommunikationsansvarig på Stockholms katolska stift till TT.

Det har under en tid rasat en konflikt inom SMR. Katolska kyrkan har protesterat mot att rådet i en policydeklaration skrivit att det ska verka för "tillgång till laglig abort". Formuleringen har fått ärkebiskopen för katolska kyrkan Anders Arborelius att reagera och kräva en ändring. "Om inte är vi från katolska kyrkans sida naturligtvis tvungna att lämna SMR", skrev han nyligen på stiftets hemsida. Katolska kyrkan anser att en människa blir till i konceptionsögonblicket och att människan därför inte har rätt att genom en abort avbryta ett liv.

Känslig fråga

Frågan är känslig för SMR då Sida som fördelar svenskt bistånd förutsätter att organisationer som ska ta emot pengar följer Sidas policy.

”De organisationer som får stöd av Sida för att arbeta med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter måste ställa sig bakom rätten till abort. För Sida är det viktiga att verksamheten försvarar kvinnors och flickors rätt till sin egen kropp, inklusive om, när och med vem de vill skaffa barn”, skriver Pia Engstrand, verksföreträdare för hälsa & SRHR på biståndsmyndigheten Sida i en kommentar till TT.

Kan förlora stöd

Nu är det inte formuleringen i policyn som är avgörande för Sida utan att organisationerna står bakom Sidas riktlinjer i frågan. Skulle katolska kyrkans linje vinna gehör skulle det kunna resultera i att SMR i förlängningen förlorar stödet från Sida för dessa program.

Katolska kyrkan ska slutligen ta ställning i frågan om fortsatt medlemskap vid ett sammanträde med sitt stiftsråd i september.

SMR är en paraplyorganisation för omkring 30 bistånds- och missionsorganisationer med kristen grund och svenska kyrkor och samfund.