Annons

Trump inför nya Kinatullar

Trots att handelsamtalen mellan USA och Kina fortsätter:
Nu meddelar president Donald Trump att USA från 1 september inför 10-procentiga tullar på kinesiska varor till ett värde av 300 miljarder dollar.
Ekonomi • Publicerad 1 augusti 2019
Sojabönor är en av produkterna som Kina säger att man börjat köpa mer av från USA. Arkivbild.
Sojabönor är en av produkterna som Kina säger att man börjat köpa mer av från USA. Arkivbild.Foto: Dan Gill/AP/TT

Det är utöver de 25-procentiga tullar på varor som infördes tidigare i år, värda 250 miljarder dollar.

Åtgärden aviserades i en serie Twitterinlägg där Trump anklagar Kina för att ha svikit löften om att köpa mer amerikanska jordbruksprodukter. Han anklagar också Kinas president Xi Jinping personligen för att inte ha gjort mer för att stoppa försäljningen av den syntetiska drogen fentanyl till USA.

Annons

Kurserna vände ner på New York-börsen efter beskedet.

Handelsrepresentanter från USA och Kina avslutade på onsdagen två dagars handelssamtal i Shanghai. Båda parter beskrev samtalen som konstruktiva, trots få konkreta framsteg. Det mest synliga resultatet var besked om ett nytt möte i september.

Kina meddelade på torsdagen att landet börjat köpa mer amerikanska jordbruksprodukter.

Sedan mitten av juli har kinesiska företag kontakt med amerikanska leverantörer av bland annat sojabönor, bomull, fläsk och durra, enligt Gao Feng, talesperson för det kinesiska handelsdepartementet, i samband med en pressträff.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons