Annons

Kina varnar USA efter missilplaner

Kina/USA • Publicerad 6 augusti 2019
Amerikanska medeldistansrobotar spås komma att placeras på Stillahavsön Guam. Arkivbild.
Amerikanska medeldistansrobotar spås komma att placeras på Stillahavsön Guam. Arkivbild.Foto: Tassanee Vejpongsa/AP/TT

Kina kommer att vidta åtgärder om USA går vidare med sina planer att placera medeldistansrobotar i Asien, enligt ett uttalande från landets utrikesdepartement.

Beskedet kommer dagar efter att USA:s nytillträdde försvarsminister Mark Esper meddelat att Washington vill placera ut nya robotar i Asien efter att landet lämnat nedrustningsavtalet INF.

Annons

– Vi uppmanar också våra grannländer att iaktta försiktighet och inte tillåta USA att placera medeldistansrobotar på deras territorium, säger Fu Cong, chef för vapenkontroll på Kinas utrikesdepartement.

Fu nämner specifikt Australien, Japan och Sydkorea – länder på Kinas "dörrtröskel".

– Det skulle inte verka för det nationella säkerhetsintresset i de länderna, säger han.

Experter tror dock att USA:s robotar troligen kommer att placeras på Guam – ett autonomt amerikanskt territorium i Stilla havet med stora militärbaser – något som Fu säger att Kina skulle se som provokativt och farligt.

INF-avtalet slöts mellan USA och dåvarande Sovjetunionen 1987 och stipulerade att alla medeldistansrobotar med räckvidder över 500 kilometer skulle avskaffas. Även Ryssland har lämnat avtalet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons