Annons

Tapp i Kinas export: "Allt hänger på viruset"

Coronaviruset slår hårt mot Kinas ekonomi. Men den minskade exporten drabbar inte bara Kina – utan även resten av världen, enligt Kinaanalytikern Kristina Sandklef.
Coronavirus • Publicerad 7 mars 2020
I coronavirusets kölvatten har Kinas export minskat kraftigt. Arkivbild.
I coronavirusets kölvatten har Kinas export minskat kraftigt. Arkivbild.Foto: Stephen B Morton/AP/TT
Kristina Sandklef, ekonom och oberoende Kinaanalytiker.
Kristina Sandklef, ekonom och oberoende Kinaanalytiker.Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Kina är, med över 80 000 smittade, det land som haft flest fall av coronaviruset i världen. Virusutbrottet ledde till karantän i ett flertal miljonstäder, och stängda fabriker över hela landet. Något som nu syns i ekonomin.

Under januari och februari minskade landets export med 17,2 procent jämfört med samma period i fjol. Kinas handelsöverskott mot USA sjönk med 40 procent, från 42 miljarder dollar till 25,4 miljarder.

Annons

Tappet var väntat, säger Kristina Sandklef, ekonom och oberoende Kinaanalytiker, till TT.

– Stora delar av landet har varit nedstängt länge, det är inte förrän nu som det börjar komma igång och det påverkar naturligtvis ekonomin. En del av deras BNP-tillväxt är beroende av exporten, säger hon.

"Kommer att bli svårt"

Uppskattningsvis har kring hälften av migrantarbetarna nu återvänt till fabrikerna, har ekonomiprofessor Heiwang Tang tidigare sagt till TT. Officiella siffror pekar på att industrin är långt ifrån att köra i full fart.

Kristina Sandklef tror att det kommer att bli tufft för Kina att få fart på tillväxten igen.

– Det kommer att bli svårt. Problemet är att kommunistpartiet har lovat att fördubbla landets BNP mellan 2010 och 2020, och då behövs det sex procents BNP-tillväxt i år för att gå i mål. Frågan är hur de ska lyckas med det. Det är klart att man kan vräka ut krediter och stimulansåtgärder, men då ökar man på skuldberget som redan är väldigt stort.

Kan påverka andra länder

Nedstängningen av fabriker slår inte bara mot Kinas ekonomi, utan i längden även mot västerländska länder och företag, säger Kristina Sandklef. Hon använder en Iphone som exempel: för att göra en så avancerad produkt behövs kanske en specifik skruv. Om skruvfabriken då är stängd blir det ingen Iphone alls.

– Det här kommer att visa hur beroende vi är av varandra i det globala handelssystemet. Det kan vara enorma leverantörskedjor med tusentals företag som är beroende av varandra för att producera en produkt, säger hon och tillägger:

– Det kan slå rejält hårt mot ekonomin. Men vi får se, det beror på hur smittspridningen fortsätter. Allt hänger på det i slutänden.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons