Annons

Kinas valuta rekordsvag – Trump ilsken

Ekonomi • Publicerad 5 augusti 2019
Kinas valuta, yuanen, har försvagats rejält efter de senaste turerna i handelsbråket mellan USA och Kina. Arkivbild.
Kinas valuta, yuanen, har försvagats rejält efter de senaste turerna i handelsbråket mellan USA och Kina. Arkivbild.Foto: AP/TT

Försvagningen av Kinas valuta får USA:s president Donald Trump att på nytt anklaga Peking för valutamanipulation.

"Det här är en stor överträdelse som kraftigt kommer att försvaga Kina över tid!", twittrar Trump.

Annons

Den kinesiska yuanen föll under måndagens tidiga handel till den lägsta nivån mot USA-dollarn sedan 2010, efter Trumps hot i förra veckan om ytterligare tullar på kinesiska varor. Fallet ledde till nya spekulationer om att Peking låter valutan försvagas som ett svar på de amerikanska strafftullarna, skriver nyhetsbyrån AFP.

Nedgången innebar att en dollar tidvis kostade mer än 7 yuan och att kursen därmed passerade vad investerare betraktar som en viktig gräns.

Trump har upprepade gånger anklagat Kina för artificiell devalvering av sin valuta, anklagelser som Peking har tillbakavisat. En svag yuan gynnar Kinas export.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons