Kineser ska bygga ut Stockholms tunnelbana

Infrastruktur • Publicerad 1 oktober 2019
Det kommer att byggas två mil och elva nya stationer i Stockholms tunnelbana. Arkivbild.
Det kommer att byggas två mil och elva nya stationer i Stockholms tunnelbana. Arkivbild.Foto: Mikael Andersson/ TT

Det kinesiska bolaget China Railway Tunnel Group (CRTG) har tagit hem en av de första upphandlingarna i Stockholms tunnelbanebygge, rapporterar Dagens industri. Budet landade på 276 miljoner kronor för tre arbetstunnlar, vilket är rätt prisnivå menar Niklas Bergman som är förvaltningschef för tunnelbaneutbyggnaden på Region Stockholm.

Vd:n till företaget som kom tvåa i budstriden, Subterra Sveriges Patrick Marelius, håller inte med. Han säger att det är ett "rent underpris". Enligt honom går det inte att genomföra jobbet för de pengarna. Han kritiserar att ett kinesiskt, statsägt företag ska in och konkurrera på den svenska tunnelmarknaden.

Niklas Bergman har dock inga betänkligheter kring detta, eller att ett kinesiskt företag skulle kunna innebära en säkerhetsrisk.

– Vi har inte värderat det. Vi har värderat utifrån kvalificeringskrav och pris och vi har värderat alla entreprenörer på ett likvärdigt sätt, säger han till Dagens industri.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.