Annons

Klättrare efterlyser säkerhet på berget

Facit för årets klättringssäsong på Mount Everest har hittills varit dystert med flera dödsfall.
Olyckor • Publicerad 2 juni 2019
Bergsklättrare på väg uppför Mount Everest. Årets säsong har varit dödlig på världens högsta berg. Arkivbild.
Bergsklättrare på väg uppför Mount Everest. Årets säsong har varit dödlig på världens högsta berg. Arkivbild.Foto: Rizza Alee/AP/TT

Hittills i år har elva människor omkommit när de försökt bestiga Mount Everest, som är jordens högsta berg. Bland de omkomna fanns en amerikan som kollapsade sedan han nått toppen, och en indisk kvinna som omkom under vägen ner då den tog för lång tid på grund av den köbildning som uppstått. På lördagen rapporterades också att sju bergsklättrare från Storbritannien, Australien och USA samt deras guide försvunnit i den indiska delen av Himalaya.

Truls Neubeck påpekar att Svenska klätterförbundet inte ordnar någon expedition till Mount Everest och stödjer heller inte sådana resor med bidrag eller dylikt. Om enskilda klättrare vill anta utmaningen står det dem förstås fritt, men Neubeck känner inte till att några svenskar är där just nu.

Kräver erfarenhet

Annons

Vad som krävs för att klara en sådan utmaning är högst individuellt, och handlar mycket om hur mycket av bestigningen man tänkt sig att klara själv.

– När det gäller betalda turer med guide har vi sett exempel på personer som har förvånansvärt lite erfarenhet. Men för att klara det på egna villkor krävs många års erfarenhet och mycket god fysik. Och att träna på att utsätta kroppen för så höga höjder kan man bara göra på plats.

Det höga antalet dödsfall har förklarats med trafikstockning på Mount Everest. Hundratals klättrare har köat i timmar för att nå toppen, och därigenom i större utsträckning än vanligt löpt risken att drabbas av exempelvis köldskador och höjdsjuka. Röster har höjts för att Nepal bör begränsa tillträdet till berget, men tillstånden som kostar motsvarande drygt 105 000 kronor styck är en viktig inkomstkälla för landet.

Truls Neubeck vill dock varken avfärda eller instämma i kritiken.

– Det är uppenbart att det blir problem när det är så många människor på ett sådant utsatt ställe samtidigt, men om detta är myndigheternas eller människornas ansvar att reglera är svårt att säga.

Säkerheten främst

Svenska klätterförbundet står för en klättring där man utmanar sig själv på sina egna villkor, och att man över tid skaffar den kunskap och erfarenhet som krävs, berättar Neubeck.

– Vi pratar mycket om att göra saker i god stil, vilket bland annat innebär att man ska klara sig själv men också alltid sätta säkerhet framför sina egna mål, och att klättra på ett sätt som innebär så minimal påverkan på berget som möjligt. Den utvecklingen ser vi inte riktigt på Mount Everest.

Den internationella klättrarorganisationen UIAA, där det svenska förbundet är medlem, har också kommit överens om en deklaration kring normer för klättring.

– Där sägs till exempel att det aldrig är okej att klättra vidare när någon annan håller på att dö – då måste man avbryta och göra allt för att rädda den personen. Frågan är om så sker på Mount Everest.

Daniel Martinsson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons