Klimat överst på listan under Arktismöte

Ministrar, forskare och näringslivsrepresentanter från ett stort antal länder samlas i Umeå för ett möte om Arktis.
På dagordningen står urbefolkningens rättigheter och säkerhetspolitik, men också klimatutmaningen.
Politik • Publicerad 3 oktober 2019
Smältande isar och höjda havsnivåer gör klimatet till en av Arktismötets viktigaste frågor. Arkivbild.
Smältande isar och höjda havsnivåer gör klimatet till en av Arktismötets viktigaste frågor. Arkivbild.Foto: David Goldman/AP/TT

EU Arctic Forum är det första mötet om Arktis i sitt slag och som värd står förutom Sveriges nyblivna utrikesminister Ann Linde även EU:s höga representant för utrikesfrågor, Federica Mogherini. Mötet äger rum en vecka efter att FN:s klimatpanel presenterade sin senaste rapport som den här gången kartlade den globala uppvärmningens konsekvenser för världshaven.

Ämnena på mötet är många, men utrikesminister Ann Linde säger att det är just klimatet som kommer att vara den viktigaste punkten.

– Försämringen av förhållandena i Arktis sker snabbt. Jag satt i samtal med Indiens utrikesminister under gårdagen och han lyfte fram att klimatet i Arktis även påverkar hans land, med till exempel högre havsnivåer. Jag tycker att det är ett talande exempel.

Arktis har de senaste åren alltmer blivit en spelplan för flera nationers säkerhetsintressen. Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) tog i en rapport för tre år sedan upp Rysslands militära upprustning i området och även hur frågor som rör Arktis hamnat högre upp på USA:s dagordning.

För Sverige är det viktigt att länderna i Arktisområdet undviker konflikter, säger Ann Linde.

– I över 20 år har det funnits ett väldigt fredligt samarbete och det vill vi fortsätta att utveckla.

Julius Bengtsson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.