Annons

Klubbpersonal vittnar om övergrepp

Bransch efter bransch har lagt fram sina upprop. Listan över alla som säger "nog nu" kan göras lång.
Nu har 444 kvinnor och icke-binära inom nattklubbsbranschen skrivit under #listanärstängd och vittnar om sexuella trakasserier, kränkningar och övergrepp.
Metoo • Publicerad 5 december 2017
Ny metoo-lista från nattklubbsbranschen. Arkivbild.
Ny metoo-lista från nattklubbsbranschen. Arkivbild.Foto: Karin Malmhav / SvD / TT

"Under våra arbetstider försvinner dagens ljus och även många sociala koder som hör därtill. Människor går in i en annan roll när de besöker nattklubbar, det finns en gränslöshet som många inte skulle våga ta till om de var på besök på en annan arbetsplats", skriver de i sitt upprop på Metro debatt.

De vittnar om maktmissbruk, sexism och övergrepp. De beskriver dubbelmoral, rasism och sexism.

Annons

"Vår kompetens inom musik och arrangemang har ifrågasatts enbart på grund av att vi inte är män. Vi har ständigt behövt jämföras med män som många gånger har fått ta större plats än oss. Vi har behövt utstå sexuella närmanden och övertramp med vårt jobb som insats".

Bland vittnesmålen finns en berättelse om hur en full man som trängde sig in i dj-båset för att lära dj:n "hur man spelar" – för att sedan vänta utanför klubben vid stängning och hota med våldtäkt. En annan berättar om hur vakt kallat henne "fyllefeminst" när hon larmat om ett övergrepp och en tredje blev erbjuden jobb på en klubb – om hon kunde fixa andra unga tjejer för chefen att ligga med.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons