Annons

Kommission tillsätts för framtida elvägar

Transport • Publicerad 7 september 2019
En kommission ska titta på hur stora vägar ska elektrifieras.
En kommission ska titta på hur stora vägar ska elektrifieras.Foto: Johan Nilsson/TT

Nästa år tillsätts en statlig elektrifieringskommission, med målet att ta fram en plan på hur landets mest trafikerade vägar ska elektrifieras.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni föreslog detta i Almedalen i somras, och förslaget blir verklighet i och med höstens budget, skriver .

Annons

– Det kan gå hur fort som helst – tekniken finns redan – men det saknas politiska ramar. Branschen vet inte om det är värt att investera, säger Sabuni till tidningen.

Syftet med en kommission är att transportbranschen ska kunna ställa om till el för att utsläppen ska minska. Fem miljoner kronor per år avsätts till kommissionen, enligt budgeten.

Inom ramen för Trafikverkets program för elvägar har flera testanläggningar byggts där fordon förses med el löpande, likt järnvägstrafiken, för att kunna köra långa sträckor.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons