1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Två LO-förbund hoppar av

Det blir ingen gemensam LO-samordning i vinterns stora lönerörelse. Kommunal och Pappers hoppar av.
Tobias Baudin, ordförande i Kommunal. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT

I måndags eftermiddag hade LO styrelsemöte för att ta beslut om de gemensamma lönekraven. På onsdag ska LO:s representantskap besluta om LO-samordningen och den spricka som kunde skönjas redan på förhand står nu klar, det blir inga gemensamma LO-krav som alla förbunden ställer sig bakom.

LO-förslaget innehåller en låglönesatsning, med ungefär liknande modell som tidigare avtalsrörelse. Men LO:s största förbund Kommunal saknar en extra satsning på de yrkesutbildade kvinnodominerade grupperna inom bland annat vården.

– Vi vill få ta ut mer än det omhuldade märket, säger Baudin.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

För lågt

Enligt Baudin minskar LO-förslaget löneskillnaderna mellan kvinnor och män med 0,1 procent. LO har ett gammalt mål om att fram till 2028 halvera löneskillnaderna mellan könen. Då blir det här förslaget alldeles för dåligt för Kommunals grupper, bara några fåtal kronor extra, anser Baudin.

– Vi fick inget stöd alls från de andra LO-förbunden, säger han.

Att få till en LO-samordning syftar till att de 14 LO-förbunden ska ställa upp på varandras lönekrav och kunna sympatistrejka och stötta varandra för att nå lönemålen. Det är nu inte första gången LO misslyckas med att ena förbunden. 2016 var senast det sprack och även då stod Kommunal utanför, men lyckades då ihop med de kommunala arbetsgivarna få extra satsningar på utbildade undersköterskor.

Förståelse

På tisdagen var det få av de andra LO-förbunden eller LO självt som ville kommentera Kommunals avhopp, åtminstone inte officiellt. Men enligt vad TT erfar ställer sig även Pappers utanför samordningen. Det lilla LO-facket Pappers har redan tidigare gått ut hårt och krävt förhållandevis högre lönekrav.

Seko är ett av de övriga tolv förbunden som står bakom den i övrigt gemensamma linjen, men har full förståelse för Kommunals hållning.

"Till skillnad från Kommunal som vill satsa på enskilda grupper så är vår uppfattning att det måste göras breda satsningar för att minska löneskillnaderna, i synnerhet mellan kvinnor och män", skriver Sekos ordförande Valle Karlsson i en kommentar.

Låglönesatsning

Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe är dock inte särskilt orolig för att det spruckna LO ska röra till lönerörelsen alltför mycket.

– Jag tror inte att man ska vara särskilt orolig, märket har klarat sig tidigare, säger Weihe.

LO:s låglönesatsning är utformat som så att de som tjänar strax över 26 000 kronor i månaden eller mindre, ska få krontalspåslag, medan de som tjänar bättre ska få procentpåslag. Det gör att de lägre betalda får procentuellt högre påslag, en låglönesatsning helt enkelt.

Arbetsgivarna gillar som regel inte låglönesatsningar överhuvudtaget. Och en brytpunkt omkring 26 000 låter dessutom väl högt, anser Anders Weihe.

– Då är det inte längre en låglönesatsning.

Läs mer

Sjukvård

Hyrpersonal hoppar av – BB stänger två salar

Verksamhetschefen: ”Vi har klarat av situationen”.

Dricksvatten

Kommunen tar bort uppmaning att koka dricksvattnet

”Kontroller visar att dricksvattnet är fullt tjänligt och därmed inte längre behöver kokas. I och med det kan vattnet användas som vanligt igen.”

Djur och natur

Högsäsong på katthotellet

Under semestern är det många som letar kattvakt. På Tingsryds katthotell finns alla bekvämligheter för den pälsbeklädda i familjen.

Ledare

Politiskt ofog på SVT

Johansson ville inte debattera något. Han var tvärtom där på villkor att få slippa.

Älmhult

Bilen kedjades fast

När bilägaren kom ut ut för att hämta sitt fordon så var framhjulet fastkedjat.

Ledare

Tig ej mer om Flam

Facebook behöver inte lämna någon förklaring till Flam utan kan kasta fram några standardiserade fraser om lämplighet.