Annons

Körens världselit kommer till Göteborg

För första gången hålls det stora körevenemanget European choir games i Sverige.
Under en vecka kommer tusentals körsågare från världens alla hörn till Göteborg för att sjunga och tävla.
Musik • Publicerad 3 augusti 2019
Repetition inför European choir games, som hålls i Göteborg 3-10 augusti. 43 nationer deltar.
Repetition inför European choir games, som hålls i Göteborg 3-10 augusti. 43 nationer deltar.Foto: Jonas Persson/Interkultur

Det svenska körundret är för många den gängse beskrivningen av svensk körsångstradition – framväxt ur folkrörelse, kyrkan och studentlivet. När European choir games nu arrangeras i Sverige har många stora nationer tagit sig hit.

– Sverige har gott renommé i hela världen och hör till frontländerna, om man tittar på kvalitet och kunnande. Vi är stolta att få arrangera, det är en av Europas största körfestivaler, säger Marit Zetterström på Körcentrum väst, som tillhör den lokala kommittén under Gothenburg choir games.

43 nationer

Annons

Totalt kommer 6 300 deltagare i 71 körer från 43 länder att delta, de flesta från Europa men även från Kina, Indonesien, Botswana och Ghana. Vad som gjort Sverige till en stor körnation har mycket att göra med folk- och arbetarrörelsen, där körsång har varit ett sätt att organisera sig, enligt Zetterström.

– Det får en enande kraft. Samtidigt passar vårt språk väldigt bra. Det är vokalerna, de klingande ljuden som bildar ett speciellt sound. Men de asiatiska länderna tar stormsteg, de är på väg fram, säger hon.

Körernas "mello"

Med start den 3 augusti hålls konserter runt om i Göteborg. Fyra tävlingar ska arrangeras under veckan, där en jurygrupp på 35 personer dömer. Den första sker på lördagen i Partille arena, direktsänd i SVT och i tio andra länder.

– Det är en körernas "mello", kan man säga.

Den kanske mest prestigefyllda tävlingen är Europamästerskapen, där professionella körer från hela Europa tävlar i tio kategorier. Veckan avslutas med en stor konsert tillsammans med Göteborgs symfoniker.

Elias Arvidsson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons